Nu mi-e teamă să lupt ca să fiu văzut.
Masca nu-i pentru tine, ci pentru a-i proteja pe cei apropiați ție. (Christian Bale)

10.12.2011

Familia atomică sau afectivă..


Odinioară familia apăsa asupra noastră precum un corset;
Acum ea aminteşte de acele pânze de cort găurite care lasă aerul să treacă printre ele. Este viziunea cea mai curentă a dezastrului adus de revoluţia individualistă.

Oare nu este uimitor faptul că dezagregarea legăturilor matrimoniale merge mână în mână cu dorinţa crescândă de a "întemeia o familie"?
Inclusiv din partea celor care, în mod tradiţional, erau privaţi de ea, şi anume inclusiv, din partea membrilor minorităţilor?

Ce poate fi mai plăcut decât viaţa comunitară dusă în mod facultativ, cu prilejul sărbătorilor sfinte? Ca şi cum timp de o seară, de o zi, aceste mari adunări familiale, arborescente, şi-ar pune energia şi căldura în serviciu fiecăruia: dispersia sarcinilor afective, uşurări multiple care micşorează povara unui angajament unic.

Familia va fi întotdeauna prea coercitivă pentru nevoia noastră de libertate, şi nu destul de prezentă pentru nevoia noastră de consolare.

Familia actuală vorbeşte numai limba afecţiunii:orice înfruntare este izgonită, orice atitudine rece este denunţată.Prevalează doar fuziunea în care se anihilează personalitatea celor din familie.

Iubirea afişată interzice conflictul, îi cufundă într-un soi de baie primordială, care-i opreşte să se revolte împotriva părinţilor lor ce-şi interzic până şi cea mai mică mustrare..

Pascal Bruckner- Paradoxul iubirii


Iacătă găsii un argument de ce bărbaţii crăp mult mai repede în faţa otrăvitoarelor în aparenţă.:))

"Barbatii au trait mereu intr-un mediu economic cu un grad de risc si incertitudine si... s-au implicat pina la un punct in activitati rutiniere(sic!) in casa. Acesta este privit si ca unul dintre motivele pentru care barbatii mor mult mai repede decit femeile iar in occident acest lucru este mai mult decit vizibil."

Citiţi dacă mai aveţi timp, un interesant punct de vedere al acestui nene numit Adrian Coserean:


4 comentarii:

  1. N-am prea înţeles, recunosc.
    :)
    "Ce poate fi mai plăcut decât viaţa comunitară dusă în mod facultativ, cu prilejul sărbătorilor sfinte?"

    Te referi la familia multiplă şi/sau la comunităţile de tip ashram?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu merge link-ul la care faci trimitere..si chiar eram curioasa sa vad ce are implicarea barbatilor in activitatile rutiniere in casa cu faptul ca mor mai repede..ca nu pot pricepe nicicum :)) Apoi femeile sunt tot mai mult implicate in mediul economic, chiar daca conducerea e majoritarA MASCULINA. Asa ca nu vad logica :)

    RăspundețiȘtergere
  3. "ce are implicarea barbatilor in activitatile rutiniere in casa cu faptul ca mor mai repede"?
    :))
    Păi e dublă descoperire:în faţa mărunţişurilor pe care trebuie să le rezolvi, să le pricepi în filigran precum eficientizarea maxim profesională
    în faţa statului-răul.. de drept comun CARE nu te iartă!
    Aşadar două "instituţii" PRINCIPALE pe care trebuie să le gestionezi: dincolo de făcutul banilor şi rutinierismul gospodăresc care are o aură nobilă familială.
    La Marile Examene ale Vieţii bărbaţii sunt lăsaţi să se descurce...de femei.
    A se înţelege EXAMENE
    Voila Fly
    :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mă refer(ce vrea să spună Pascal) la cultura occidentală şi implicit la cea europeană actuală, Isis.
    Simţirea, percepţia...este facultativă şi deci relativizată. Importanţa evenimentului este diluată prin aşa zisa "noua educaţie" occidentală

    RăspundețiȘtergere

Căutati pe acest blog