Nu mi-e teamă să lupt ca să fiu văzut.
Masca nu-i pentru tine, ci pentru a-i proteja pe cei apropiați ție. (Christian Bale)

03.02.2012

Aşa copii, aşa părinţi, aşa profesori. Parol!


  În ţara în care "deşteptăciunea" are valenţe mai mult decât Hidoase (vezi conotaţia predecesoarei "şmecher")ca atare, acesta împreună cu forma sa "democratică", au devenit cele mai traficate cuvinte în creierul românului din momentul în care...a trebuit să căute elemente ajutătoare pentru a argumenta jumătatea plină a paharului. În speţă să se laude cu ceva... să recunoască într-un fel sau altul progresul de după momentul 89, şi, a ocoli cu graţie motivele care au răpus, încet dar sigur SISTEMUL DE ÎNVĂŢĂMÂNT.



Ieri pe un post de radio naţional crainicul ne anunţa cu emfază cum că, elevi din unele licee bucureştene  se îmbraca după ultimele trenduri cu coafuri moderne sfidând gerul de afară. Fază care mi-a reamintit de una din dilemele naţionale ce au împărţit profesorii dar mai ales parinţii copiilor în doua tabere: cea pro-uniformă şi cealaltă pro-libertate, de alegere a vestimentaţiei la orele de curs.

Ce mi se pare de-a dreptul fascinant, în toata povestea asta searbădă dar cu iz lambado-mioritic, de care nu se mai aude nimic, este că titulatura de "popor imatur" ne vine ca o mănuşă, iar consecinţa celor 20 de ani post-revoluţionari este una cu atât mai previzibilă cu cât... o întreagă naţie "se plânge" de generaţia tânară sau de teflon(de care nu se lipeşte nimic)cum i se mai spune...deoarece, elementele au în cap numai jocuri, alde Guţă, Becali, şi alte deveniri de Luciu, Cruduţe, Monici sau...asistente Tv.

Întrebare. Singura(sic!):
Este cineva sănătos la cap în ţara asta din spectrul decizional care poate să încerce să creadă că banii lui tati şi mami convertiţi în frizuri futuriste, X5-uri sau vestimentaţii moderne  pot să eclipseze dorinţa de a epata sau impresiona pe ceilalţi? ...Şi mai cu seamă fără să influenţeze procesul de acumulare, aventură a cunoaşterii, sau chiar de respect solemn mutual pentru instituţia în sine...a învaţamântului?

Câţi copii pot veni îmbracaţi dupa moda pitzi, funcky sau emo de exemplu, şi mai apoi să pot sta sârguincioşi, curioşi...cu o anume curiozitate, dedicaţi şcolii, liceului precum şi a formării unei păreri în privinţa a tot ceea ce se înţelege ca proces de învaţământ: Şcoala-Profesor-raport timp liber-căutat?

Entuziasmaţii pe dos, de la conducerea Învăţământului.
 Care cred şi se încred precum că plozii, aprioric trebuie să vină cu bunul-simţ târâş la Şcoală!!!

Mi se pare destul de firesc ca pentru a doborî un sistem de învaţământ să loveşti acolo unde doare, în INIMA copilului: la cum arată cum se îmbracă, şi mai mult... să creezi fără voia ta zâzanie or competiţie latentă şi estetică între elevi, pentru a-i sustrage câtuşi de puţin de la ATENŢIA pentru materii şi din drumul sensibil în acel moment, de formare a cunoştiinţei.                                       Un pic de libertate poate deveni şi o pierdere, o diluare în mare stil de picătură chinezească. Nu? Ziceţi?

-Cum să nu vrei să omori puţin sistemul, precum orgasmul, şi să găseşti totodată subterfugii de genul: europene/elitiste/emancipate... doar aşa... de dragul schimbării, al Valului citit mai bine al "hei-rupului" entuziast?
Iaca... Am încălecat pe o şa şi v-am tradus povestea, pentru Adormit na! Nu-i aşa că unora care chiar le-a reuşit? Mai doare? Pe cineva? Somnul este la mare cautare.

CONCLUZIE. A-TIPICĂ.

 Pentru a evita contrabanda vă sugerez să aveţi nopţi albe, să mă sunaţi... sau să vă bucuraţi pur şi simplu a doua zi că existaţi...împotriva unora(ESENŢIALII) care, v-au furnizat zeci de ani numai somnifere, rareori energizante. Astea sunt tare periculoase.... Am re-inventat însa băutura, Şi visarea, era sa uit.

Ce am opus noi mesajului acestei melodii?
Ce am frăgezit...sau urmărit în cele din urmă?
....................................................

8 comentarii:

  1. Interesant subiect ..si f bun de dezbatut.Eu vorbesc din prisma unui parinte de adolescenta..inca la gimnaziu.Uniformele exista..si ma pot mandri ca domnisoara mea o poarta..si nu se machiaza..chiar de e clasa a opta, iar colegele vin cu o tona de farduri pe mecla lor..
    In ceea ce priveste partea profesorala..ii jale.Sunt anumite cadre didactice,care, din pacate incurajeaza "extravaganta" tinutei elevilor..in fine..ce a fost odata..nuva mai fi cu siguranta!Nu in secolul asta..

    RăspundețiȘtergere
  2. E mult exagerată ideea imaginii europene a elevului de liceu ultra-la-modă. (De ce aş spune trend când avem cuvântul modă ? Doar că e...trendy ?) Nu vreau nici să generalizez. Elevii de liceu pe care i-am văzut eu în Paris şi/sau în regiunea pariziană sunt îmbrăcaţi în general în jeanşi, cu un tricou/pulover/blazer deasupra, cu bretele agăţate de jeanşi şi care nu stau pe umăr, iar părul în general e sau liber, sau prins în agrafa aia ca o gheară care permite un soi de coc ciufulit. Doar fetele de culoare ies în evidenţă, cu mulţimea lor de codiţe coafate în fel şi chip, dar şi ele îşi întind părul şi-l lasă liber şi atât. N-am văzut deloc culori trăsnite, creste punk, fuste exagerat de scurte sau mulate, doar din când în când câte un decolteu mai îndrăzneţ şi bineînţeles, machiaje normale (nu goth sau machiaj de seară). A, uneori mai vezi o manichiură mai ciudată, în galben, verde, dar se pierd prin mulţime. Aş zice mai degrabă că e efectul filmelor cu bandele de cartier sau al ciudăţeniilor de prin liceele din State. Altfel, la nivel de informaţie şi, cum ziceai tu, aventura cunoaşterii, la fel de mult bate vântul printre neuroni peste tot. În fond, cine vrea să aibă ceva pe sub plete, se ocupă, cine nu, nu, asta e peste tot.

    RăspundețiȘtergere
  3. Borgia. Mulţumesc!
    La asta mă referam şi eu, la un părinte de copil: aşa cum o mamă are copii duşi la şcoală/liceu şi să nu fie nevoită să se lovească de o evidenţă TÂMPITĂ a zilelor noastre: aceea că atenţia COPIILOR să fie distrasă în mod substanţial sau repetabil de la menirea lor...
    care oricum, nu (mai) interesează pe nimeni, decât, pe cei care-L concep.
    Tu le zici:"cadre didactice"?:)
    Ele nu sunt decât nişte "cadre" ale unora ce s-au f_tut cantitativ şi personal, neînţelegând cum se poate vedea LIBERTATEA la Şcoală şi ce relaţii se pot creea între copii din exact cauza aceasta.
    Aşa au ajuns "peda-gogi" sau să conducă frâiele unei instituţii care trebuie... să vadă RESPECTUL ŞTIINŢIFIC!
    Nu conduci o clasă de copii ca pe o târlă de vite, dându-le de mâncare şi adăpost, eventual vorbindu-le ca să se simtă şi ele bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Voce..:)
    Aşa este se exagerează cu elevul ultra-la-modă, dar dincolo de generalizări am mers la baza-problemei:punctul de răscruce al "revoluţiei" când s-a luat decizia de a lăsa la latitudinea copilului ce vestimentaţie să-şi "tragă"...
    şi aşaa...am ajuns la mentalitatea-românească,la joburile dezirabile la imaginea adolescentului sau a individului de succes, pe care de altfel l-ai anticipat şi tu foarte bine:"bate vântul printre neuroni peste tot"!
    ÎNSĂ...
    Dincolo de "cine...se ocupă": VOR EXISTA UNII CARE AU "GRIJĂ" UNDE SĂ-ŢI... ÎNDREPŢI(MAI BINE)ATENŢIA!

    Cam asta au făcut copiii NOŞTRII de au ajuns.. părinţi, iar din ei au optat profesori. Dincolo de orice generalizare desigur există un trend, o tendinţă, ea are o bază, o rădăcină bine... CULTIVATĂ.
    Mă rog, se numeşte manipulare, dar ştii şi tu foarte bine asta..
    Mulţumesc de vizita de...departe.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Inteleg ce vrei sa spui, doar am predat si eu vreo trei ani. Paradoxal, mi-a placut mult, desi sistemul e de rahat ... dar pretuirea si dragostea pe care o primesti din partea copiilor/elevilor, daca esti pregatit si daca te cobori sau inalti la nivelul lor, nu se compara cu nimic.

    Poate fi o naivitate, dar eu tot mai cred in scoli in care sa inveti de placere! (http://newdadas.wordpress.com/2012/01/16/eu-cred/)

    RăspundețiȘtergere
  6. Mălina: "Paradoxal"?
    :))
    Ce deprimant sună dpdv al firescului sau stereotipizatului "normnal"
    :)
    Foarte de acord întru frumuseţe-la-superlativ: "daca te cobori sau inalti la nivelul lor, nu se compara cu nimic"!
    Dincolo de atingerea însă a acestui ideal-posibil acela de a învăţa cu plăcere, epoca imaginii este pe cale de a distruge f.multe concepte sau principii sănătoase şi pe care, generaţia tânără nu le poate stăpânii fiind aproape prea..târziu.

    RăspundețiȘtergere
  7. niciodata nu e prea tarziu ...

    RăspundețiȘtergere
  8. :)
    Da, eşti optimistă, şi până la urma urmei de ce am fi pesimişti?
    :))

    RăspundețiȘtergere

Căutati pe acest blog