Nu mi-e teamă să lupt ca să fiu văzut.
Masca nu-i pentru tine, ci pentru a-i proteja pe cei apropiați ție. (Christian Bale)

26.11.2010

Prostia! File de poveste românească. Mic tratat universal de identificat


Zilele trecute ma gândeam câţi dintre voi v-aţi întrebat în Romania noastră de astăzi pe culmile democraţiei,ce vi se pare a fi....
Cel mai fascinant lucru posibil,realizat.
Asta, după ce m-am întrebat şi eu... şi mi-a ieşit urmatoarea ierarhie:

Locul 1 cu coroniţă-Prostia
Locul 2 cu mare compasiune-Sexul
Locul 3 cu înverşunare moderată-Iubirea
Acum, pentru mine „a fascina” , găsesc sinonim cu „a-ţi pune”creierul la contribuţie la un înalt nivel de gândire, asociere, inteligenţa hrănind-o artistic, cultural. Gândirea, în cazul interrelaţionării, o poţi înălţa..sau limita şi a o lăsa la loc uscat...pentru păstrare, sau din când în cănd pentru impresionare. 
Criteriul folosit în acest Top a fost acela al relaţiilor sociale, al percepţiei celuilalt.
Cum ar arăta de fapt o Biblie a relaţiilor? Şi aici am văzut: 
Bărbat-Femeie, Conducător -Angajat, Părinte-Copil, Vânzător-Client, dar şi Bogat-Sărac ori Prieten-Duşman...
Tipologia acestor bifurcări şi dihotomii aparţinătoare speciei ăstea mioritice, pe cale de dispariţie, îmi pare de-a dreptul halucinogenă hiper etno-botanisto-neumană. Iar faptul că toată lumea se specializeză să STEA PE MARGINE şi să comenteze mi se pare NĂUCITOR. Probabil cineva a pus în celula mioritică de la Revoluţie sau dinaintea ei o genă proastă, cea mai proastă a circului şi a pierdutului de timp.
Limbutia noastra e prenatala. Neam de flecari, de spermatozoizi guralivi, suntem in mod chimic legati de cuvant”

Cum Emil Cioran poate să susţină ceva... iar în sec.21 milioane de români să vrea să-l contrazică vehement şi să nu reuşescă în niciun chip, pentru mine asta este mirobolant. Asta...va fi şi mica mea oprire de astăzi:
PROSTIA
Cum de la universal la naţional, un pas se poate face cu deosebită graţie şi uşurinţă, am să vă propun să priviţi şi să înţelegeţi câteva mostre de gândire ale unor literaţi cu privire la acest atribut: ATÂT DE NEGAT ÎN ROMÂNIA.
De ce este negată atât de mult în România-PROSTIA...la modul interpersonal? Pentru că ...se află oriunde...şi se întreţine cu minuţiozitate, cu reguli de bun-simţ, cu o credinţă aproape năucitoare în tot şi de tot ce mişcă. Până la urmă: Dacă faci...”ceea ce se face” eşti un prost grămadă. Avantajele nu suprima mijloacele, cadrul atât de necesar împlinirii, consecinţele.
În România se crede că DACĂ NU RECUNOŞTI...sau dacă te lupţi în argumente...doar de dragul fabricatului, al imaginaţiei ori al inteligenţei ajutătoare, se crede cu brio că s-a scăpat de greşeală. Fals. Greşeala... şi perpetuarea ei este iminentă!
A nu recunoaşte că poţi greşi, a (nu) recunoaşte că nu poţi iubi, a nu recunoaşte că exprimând sau comunicând poţi să distrugi ORICE RELAŢIE SOCIO-UMANĂ...
e o dovadă de prostie crasă...perpetuată la un plus infinit... jignitor...pentru gena...pentru ISTORIA unui popor, a societăţii din care FACI PARTE.
Parte integrantă, de care eşti responsabil şi deci influenţat.
Toată lumea serioasă vorbeşte de schimbat...în „bine.”
Nimeni însă de secole nu a ştiut din ce... în ce! Şi „câtul” ce să facă...până la final! Episodicul, niciodată nu a impresionat pe nimeni. De ce? Pentru că întodeauna...MEDIUL sau CADRUL reglementează! Nu însă gospodinele...sau guralivii cu statut. Altfel spus, esenţialmente toată lumea este impresionată de portofele grase sau (a)facerile rapide. Falusurile şi tecile groase ori strâmte doar reglează comportamentele, bine sau prost. De multe ori doar de moment.
Ce ar putea rămâne după toate astea? Ce? Relaţional vorbind?
Când a-ţi auzit vorbind de „încredere” şi care este rolul ei?       
                  
Limbajul de lemn rămâne Biblia nesperată a acestui popor pus pe gâlceavă...şi atacat la pitpalac. Iată prostia! Însă spectaculară. Aceasta este tipologia, ea este calea!

Cum altfel decât...o seamă întreagă de cărturari au putut constata că această „moarte lentă când voioasă când violentă” este de neocolit.
Reprezentativ pentru naţia asta a noastră mi se pare viziunea lui Camil Petrescu
daca poporul român nu va învăţa sa-si preţuiască inteligenţele, va ajunge sa fie condus de un cizmar” Iată a ajuns.
La fel de important este şi punctul pe”i”pus de Mircea Iorgulescu care denumeşte întrega mişcare amplă a prostiei prin reprezentanţii ei „clovnerie obraznica“ şi o extinde la nivel mondial. 
„Aceasta face legea în toata lumea. E practicată de şefi de state şi guverne, şi nu doar în ţări din fosta „lume a treia“, azi numite „emergente“, de diplomati, de şefi religiosi, de intelectualii care nu mai cred decât în „comunicare“
Iată şi alte mostre dureroase, pentru a înţelege măreţia copleşitoare a prostiei, prezente în mediul înconjurător
Inepuizabila si invincibila, prostia ucide. Îmbolnaveste instantaneu, produce alergii violente” 
Camil Petrescu
Împotriva prostiei pâna si zeii „lupta zadarnic“ 
Schiller
"Prostia nu este nici ignoranţă, nici eroare, ea ţine de încăpătânarea arogantă a celor foarte siguri pe ei şi pe pretinsa lor ştiinţă"
Montaigne
Funcţia filozofiei constă în a vătăma prostia. Nu a lupta împotriva ei, ar fi o vană întreprindere, fiindcă prostia nu poate fi biruită; doar a vătăma!  
Nietzsche
Nimic, s-ar parea, nimic nu e de facut împotriva prostiei. Te copleseste daca o ignori, te distruge daca o combati. Confruntarea cu prostia e dinainte pierduta” 
Mircea Iorgulescu
Insii care trec drept „oameni de spirit“, acestia sunt de fapt niste dobitoci patentaţi. Pe „asa-zisii oameni de spirit“ îi considera Camil Petrescu „simpli nerozi vioi“. Nerozi, nerozi, dar nu inofensivi.
Revenind la aceaşi „clovnerie obraznică”, Mircea Iorgulescu spune este menită să mascheze un egoism vulgar“ şi că „spiritul“, în acest sens, „presupune lipsa de sensibilitate si un profund dispreţ pentru oameni“.
De aici şi prefacerea „clovneriei obraznice“ în arma de putere si maniera de guvernare. 
„Clovneria obraznica“ e azi şi un semn incontestabil de parvenitism, cu cât un imbecil urcă mai sus pe scara socială, cu atât simte el mai mult nevoia să se arate neîncetat glumeţ, iute la „spirite“ si mereu hăhăitor.
Kant, după care prostia ar fi un „viciu“ pentru care „nu există remediu“, remarcase că printre suferinzi se află mulţi oameni foarte instruiţi. Instrucţia nu exclude şi nu diminuează imbecilitatea, dar nu se ştie de ce imbecilii ţin să treacă drept persoane foarte instruite. Înainte vreme colecţionau diplome, ranguri si titluri, în epoca noastră sunt avizi de mediatizare
O bêtise! O infini!” -Flaubert
Exista doua infinituri, Dumnezeu si prostia“ -Edgar Varèse 
 
Titluri de cărţi apărute în Franţa
Prostia se ameliorează“, „Cum să-i suporţi pe imbecili“, „Sa trăieşti cu proştii“, „Să lucrezi cu proştii“, „Mic vocabular al prostiei actuale“. Există chiar un volum numit „Moarte imbecililor“, întemeiat pe ferma convingere că imbecilii nu sunt reformabili şi că doar frica îi poate face să stea la locurile lor. În aceeaşi direcţie se înscrie si un „mic ghid de supravieţuire în faţa tîmpiţilor“. „Prostia nu este o entitate patologică, nu are de-a face cu coeficientul intelectual, nu este o carenţă şi nu este expresia unei deficienţe; şi nici nu poate fi considerată o cădere în animalic sau în iraţionalitate. Prostia se revendică, dimpotrivă, de la raţiune şi de la legile acesteia, iar păcatul ei, dacă există unul, constă în exces. Divinitatea căreia i se închina prostul este „ratiunea suficienta“, iar forma cea mai spectaculoasă de prostie este cea identitară, exprimată de preferinţă prin tautologie, prin formule de genul „un ban e un ban“ sau „afacerile sunt afaceri“, de o abisală stupiditate.
Un prof.universitar american: 
„Prostia costă scump atât firmele si întreprinderile, cât si economia naţională.”

Ce facem noi?
Jubilăm absenţa unei definiţii clare si precise a prostiei:definiţia ei ramâne obscura si confuza“ -Alain Roger

37 de comentarii:

  1. Cine se vehementeaza la mine pe blog si pe alte bloguri cum ca... femeile bla-bla?
    Cine imparte "vini nedrepte", tovarase Joker?
    Asta e dovada de intelepciune?
    Hm, cruci-m-as... Da' nu o fac, ca nu prea folosesc eu semnul crucii de obicei.
    http://www.youtube.com/watch?v=pFX7-SA0FHY&feature=related
    Love will leave, you know...
    Si eu vad prostia, si eu urlu dupa ea, si Iunia, la fel, si tu, da' iubirea unde era in toata afacerea asta? Stiu, in spatele urletului. Si la mine, si la tine, si la ea. Dar mai sunt niste etape de parcurs. Mai sunt. Pentru noi toti.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Prostia nocivă, prostia care poate ajunge să catastrofeze mulţimi de oameni, popoare întregi şi omenirea toată nu este banala prostie pe care o poţi întâlni la colţ de stradă, ci prostia ca încremenire în proiect. Prostia aceasta se poate lua, se poate transmite, ea poate fanatiza oameni, îi poate vrăji, în numele ei se poate tortura şi ucide, din cauza ei se pot declanşa războaie. Prostia ca încremenire în proiect este prostia care face istorie şi care explică bună parte din istoria noastră.
    "Omul nou" este rezultatul dresării prin preluarea forţată în proiect; "omul nou" este prostul prostit. (Gabriel Liiceanu - "Despre limită")

    În timp ce citeam ce ai scris aici, gândul m-a dus la această carte pe care am citit-o acum câţiva ani. În timp ce o citeam aveam impresia că ştiam de mult tot ce scria acolo. A fost cel mai interesant deja-vu pe care l-am avut vreodată.

    RăspundețiȘtergere
  3. Lorii pe cuvant virtual:))(mai nou!)daca m-am vehementat eu pe vreo destinatiune.
    Am doar dezvoltat argumentand ceea ce nimeni nu a invatat sau inteles...vreodata:
    Relatiile dintre cele doua sexe.Si pentru ca nu au invatat, din tata in fiu, se tot agata de carjele(bune de altfel)numite astrologie, vrajitorie, carcoteala, beletristica sau tehnica apararii prin fitze..mai nou.
    De impartit Lori n-am impartit nimic. Am aratat, am incercat sa ARAT...evidenta, cea bine ascunsa:de secole, de parinti, de biserica. Da!!Eu in general ma uit la un text, nu la doza de subiectivism a"prostului/proastei"
    Nu la mine in spatele urletului....
    in spatele Lumii se afla IUBIREA.
    Important e s-o ascunda f.bine, s-o ucida. PENTRU EI. Este ca si cum:Tu "trebuie sa storci fructul", iar ei sa manance, sa soarba MIEZUL/ZEAMA.
    EI isi fac f.Bine treaba atata timp cat pune zazanie, galceava si ura intre noi!Doi. 4. 10 si cu Celestina! 10000 samd
    Pentru ei este important sa ne batem, si sa ti-o trag eu in vara anului viitor(plus un 69prost). Ei respira, se bazeaza sa ma dai tu in judecata(SAU SA MA JUDECI). De la mine, n-au sa vada asta, decat poate in masura in care ma ridic prin iubire.

    Etape de parcurs??
    :))))
    Le poti spune asa:))
    Sunt la etapa in care ametit de caruselul cu vertij..am scos ceva inestetic pe gura-sufletului, iar mama-natura mi-a transmis ca de azi sunt pedepsit.Precum majoritatea masculilor, ma gandesc:)

    De decizia unui om atarna soarta omenirii. Femeia / Mama dă caracterul unei ţări. dixit!
    Altfel spus, viata intreaga e o etapa de parcurs.
    Multumesc mult de melodie si mesaj

    RăspundețiȘtergere
  4. "omul nou este prostul prostit"
    :))
    Omul nou...este prostul oglindit, mangaiat, inaintat, titularizat si chiar iubit, DUMNEZEU e mare..
    Asel, intelept si luminat gandit.
    Imi pare bine ca ti-a placut.

    RăspundețiȘtergere
  5. Io n-am gândit nimic, pe mine doar m-a dus gândul la Liiceanu pe care l-am citat căci se potriveşte a naibii de bine cu ce ai scris. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. "Tehnica apararii prin fite", zici? O fi, nu stiu. Daca pentru tine astrologia, vrajitoria sunt niste carje, ok. Nu spun ca as crede in vrajitorie, dar eu am inteles din asta ca, de fapt, se manipuleaza niste energii. Cu care femeile alea au invatat sa umble. Altfel, nu sunt superstitioasa si nu prea dau atentie lucrurilor de felul acestora, fiind inclinata mai degraba spre stiintific, cred, si spre patrunderea cu ajutorul mintii.
    Cine dracu' asteapta sa mi-o tragi tu? A, te referi la spectacol, pe care spui ca nu vrei sa-l oferi. Panem et circenses. Daca vrei tu sa oferi iubire, ofera iubire! Vezi ce-o sa ti-o iei pe cocoasa! Iubirea e periculoasa.
    Da, draga, mama da caracterul, mama face tot. E mama primordiala, mama Geea, zeita din care toate s-au izvodit.
    Io m-am cam saturat de sarada asta, cu barbatii vs femeile. Suntem cu totii tot o apa si-un pamant. Asa cap, asa gandire...Demne de o fitza.

    RăspundețiȘtergere
  7. ei... chiar daca nu e o definitie clara, chiar daca marii filozofi, psihanalisti, carturari etc nu au reusit sa defineasca termenu, sau sa gaseasca leac, e pentru ca prostia difera de la om la om... 8716876756367 de oameni, 8716876756367 de prostii diferite cel putin... si leac, nu e, pentru ca nimeni nu accepta ca e prost... auzi multi oameni spunand bai ce prost sunt, dar sincer, nici unu nu crede ca e prost cu adevarat... cred ca prostia ca termen se apropie cel mai mult de imperfectiune... si atata timp cat nimeni nu e perfect pe lume ... nu are cum sa dispara

    RăspundețiȘtergere
  8. Stii Lori, imi spunea cineva ca adevarul tocmai pentru ca scoate la suprafata cacatul uman cel mai cacat, e atat de negat, mai ales de guverne, cabinete, generatii intregi care le ascund sub pres pe unde apuca. Trage din asta ce concluzie vrei tu:)! Atat am avut de spus in legatura cu faptul ca eu si Joker impartim vini in stanga si dreapta.
    Dragul meu, de unde le scoti pe toate din tolba? Ce esti tu? Robin Hood? Nu incetezi niciodata sa ma uimesti! Unde mai pui ca nici mos Nicolae n-a venit inca si tu deja imparti cadouri din desaga...
    Deci definitie mai lucida pentru filosofie n-am auzit/citit veci!
    "Funcţia filozofiei constă în a vătăma prostia. Nu a lupta împotriva ei, ar fi o vană întreprindere, fiindcă prostia nu poate fi biruită; doar a vătăma!"
    Eu inca ma intreb cum ii afecteaza pe ei bazaiala noastra voioasa si virulenta:)).
    Stii ce nu inteleg? Cum adica prostul prostit? Eu stiu ca prostia e infinita, dar in halul asta? Adica pana la stadiul de imbecil, indobitocit de-a dreptul? Mi-e sa nu ajung sa sufar de vreo trauma de atata prostie (ne-)asumata.
    Nu mai zic de descrierea lui Cioran despre noi... Ma inclin! Oricum, e amuzant cum ne chinuim ca orbetii sa-l contrazicem... circul si painea noastra de zi cu zi.
    Si la cat de infinita e prostia, nici nu stii de unde sa o apuci sa o diseci.
    In schimb, eu sunt curioasa, ba chiar mor de curioasa, cum vei trata tu subiectul sexului. Acolo o sa ma amuz eu teribil din postura mea de neprihanita cu cornite:)). Trebuie sa fie oricum, ceva grandios, ma gandesc... La fel ca si cele doua vapoare, nu-i asa Jokere:)?

    RăspundețiȘtergere
  9. Lori...toti suntem o apa si un pamant, in traducere sociala: fiecare are voie sa faca ce vor muschii lui. Dar, in virtutea rolurilor pe care le avem nu ne putem juca(in propriu beneficiu) si folosi de ele...impotriva celor firesti...la infinit! Eu cu joaca n-am nicio problema, aneantizarea cu buna stinta ma deranjeaza, si nu intamplator ci perpetuu.
    Observ ca-ti doresti:REGULA/CORECTUL/BANUL..sa...decida in locul lor.
    Greseala pe care o faci este aceea ca i-ti doresti echitate si dreptate acolo unde niciodata nu a fost si nu s-a dorit.
    Traind timpurile inversarilor de valori...tu dai girul si sexelor.. in cazul asta.
    Vinile (nu) se impart, ele trebuiesc vazute acolo unde fiecare incearca sa-si faca dreptate NERCUNOSCAND MIJLOACELE UTILIZATE,PROASTETE SI FOLOSINDU-SE DE VECHI MENTALITATI..SI MAI NOU:
    DE ARME IMBUNATATITE PRECUM SEXUL, STATUTUL SAU LATENTA IN CEEA CE LE PRIVESTE. SI ACEST VAL NU POATE VENI... FARA UN GRAD MARIT DE INTOLERANTA!
    ....VENIT LA RANDUL LUI DIN URA...SAU DISPRET RIDICAT DIN NECUNOASTEREA CELUILALT SEX.
    De ce?
    -Asteptarile unei societati aculturale si pseudo-educationale sunt ridicate, gresite, proaste, nefondate!
    -TOCMAI D-AIA...

    Barbatii sunt in fata si vor ramane, cu tot boicotul razvratit al femeilor. Femeile trebuiesc a fi modelarea lor esentiala, si nu invers, chiar daca n-ai presupus asta. Gresesti neintentionat, prin omiterea criteriului esential/fundamental.
    1- Eu iti pot da tie UN MILIARD SA FII AMANTA MEA. De tine tine, de sexul tau daca accepti sau nu..
    2-Tu, ca sa fii nevasta/prietena/amanta mea....
    intotdeauna vei cere "ceva"
    De ce?
    -Pentru ca asa se face din stramosi. Tot ce a fost s-a diluat intr-o asemenea masura in care.....TU(SEXUL TAU)isi poate permite sa DECIDA...daca s-a terminat:dreptatea,mangaierea,vrednicia mea...de oriunde pt.tine, harnicia, toleranta, postludiul bine facut samd:))
    El(inferior de la natura in fata ta)simte..Ce..si Cat poate langa tine..ca femeie.
    Si orice barbat ramane langa o femeie, daca aceasta stie sa stimuleze, sa inteleaga.. sa creasca deprinderile, cunostintele si atitudinile existente. Barbatii de asta fug. Pentru ca ele nu mai sunt dispuse sa cunoasca, sa inteleaga, sa simta nevoile lui actuale.
    Iar femeile aleg sa cunoasca propriul copil sau meseria sa. Pe prima pentru ca nu are chef sa invete cum pot functiona barbatii azi, iar pe a doua pentru ca are nevoie de bani...dar si ca vibratorul...poate avea..peste noapte proprietati de satisfacere...
    Asta e principala mutatie a sec.21:
    Ele se duc catre banii care...la fac sa vibreze
    Ei se duc..TOT CATRE ELE, CA NU AU CUM SA FUNCTIONEZE ALTFEL.
    Femeile le aplica pedeapsa prin DETASARE de iubire....ca au CREAT UN PRODUS FARA INIMA...
    Barbatii...le pedepsesc CUMPARANDU-LE...
    razbunandu-se astfel pe ele..PENTRU NEPUTINTA LOR DE AI FI CRESCUT IN SPIRITUL SOCIETATII DE CONSUM...DE COMPETITIE.

    Responsabilitatea primordiala????
    Este...???
    Am eu o vorba..(si nu este al prietenei mele)
    Raul pe pamant nu este dracu...ci Mama Dracu:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte revelator articolul.
    Voi face o ușoară disertație metafizică pe această temă. Punctul central, ceea ce nimeni nu are curajul să întrebe este: de ce există prostia? Poate evoluționiștii vor putea decâlci ițele, dar nici ei nu sunt scutiți de flagelul acesta universal, se poate spune. Un singur exemplar uman ce se mântuie de prostie, e oare răspunsul la această temere?
    Pare că prostia e ceva firesc, e chiar o lege a firii. Dar ce este în fapt prostia? E un amestec de nebunie în rigiditatea datului și necesarului de pe lume. Oricât ar fi de blamată, prostia dezvăluie limitele umane, pune omul în rândul creaturilor.
    Excesivă desigur vătămează, dar nu prostia în sine vătămează, cât nerecunoașterea acesteia. Iar aici se face trecerea de la prostie(universal valabilă) la ignoranță(individual asumată). Prostul e doar prost, prostia se manifestă și la cei mai cultivați, dar răul se datorează ignoranței.
    Sub protecția noțiunii de prostie ascundem incapacități și porniri monstruoase ale omului.
    Iar în încheiere, voi da niște proprii judecăți cu privire la prostie, pe care le văd într-o strânsă corelație: prostia doare, dar nu pe prost, și, fiecare este responsabil de fericirea proprie, dar mai întotdeuna de nefericirea proprie e un altul responsabil.

    RăspundețiȘtergere
  11. "Barbatii sunt in fata si vor ramane, cu tot boicotul razvratit al femeilor."

    Nici bărbaţii, nici femeile nu sunt "în faţă". E artificială această poziţionare, ca orice altă comparaţie şi categorisire a vreunuia din genuri în raport cu celălalt.
    Bărbaţii au făcut uz de forţa fizică, de violenţă şi diferite metode de impunere pentru a stabili ierarhii. Femeia a încercat să contrabalanseze situaţia apelând la viclenie şi utilizând atuurile la care bărbaţii erau sensibili. Este o orientare determinată în mod obiectiv de interacţiunea istorică dintre femei şi bărbaţi.
    O lungă perioadă de timp, femeia a fost tratată ca o sclavă. Era normal ca ea să-şi modifice comportamentul, încercând să supravieţuiască în condiţiile în care era lipsită de orice drept asupra propriei vieţi. Urmăreşte care a fost soarta femeii în istorie şi vei vedea că viciile de caracter de care ea este acuzată sunt adaptări necesare supravieţuirii.
    Un bărbat care ajunge să se laude cu asta sau care acuză femeia de nu'ş ce comportament, nu face decât să se acuze pe el însuşi.

    Joker, eu cred că, la modul obiectiv, femeile au dreptul să fie supărate pe bărbaţi. Pentru că, dacă Eva a fost amăgită şi a greşit 1 dată, în schimb, Adam a făcut jocul şarpelui timp de peste 2000 de ani. El şi-a însuşit cu prea multă uşurinţă "filosofia" acestuia şi a aplicat-o cu maximă satisfacţie tocmai asupra celei pe care ar fi trebuit s-o iubească şi s-o protejeze.
    Din fericire, Eva şi-a achitat "datoria" karmică. Cei peste 2000 ani de suferinţe au permis ca ea să fie absolvită de păcatul originar. Însă Adam, în necredinţa şi orgoliul său, refuză să renunţe la satisfacţia meschină a presupusei sale superiorităţi şi se simte mai îndreptăţit decât Însuşi Dumnezeu să continue ostracizarea femeii.
    Păcat! Fiindcă, dacă în timpul care mai este nu se schimbă nimic,acest Adam va dispărea, urmând ca din coasta Evei să se creeze un altul. Iar acel bărbat se va dovedi mai demn să-i fie partener decât este actualul.

    RăspundețiȘtergere
  12. Blue, aici am pus locul si ierarhia istorica, sociala, crestineasca daca vrei.
    D.p.d.v.al relatiilor este firesc asa sa fie adica EGALI.
    Asdar vorbeam despre realitate si de perceptia ei. Excluzand de aici orice subiectivitate... sau ca vreau eu!!
    Violenta lui...a venit intotdeauna ca raspuns.
    Neputinta sau dereglarea lui ii apartine ei...si a statului prin legile sale. Vorbim de cauze si efect, nu?
    Chiar daca aici, in sanul societatii tot barbatii i-au decizii..dar bizuindu-se ferm pe femei. NUMAI CU ACORDUL LOR TACIT SAU NU.

    Femeile nu pot fi suparate pe barbati!! De nu'ş ce comportament, asta nu ar face decât să se acuze pe ele.:))
    Nu exista suparari la modul "obiectiv" doar din partea uneia!!!...ce avem de a face cu gaini si croco, sau veverite si elefanti?:)
    Deci chestiunea e unilaterala, ca aspiratia noastra A FIECARUIA este tot de a fi inteles si iubit. Numai ca intre timp am descoperit ca:
    -Dorim sa facem cum vrem noi! Adica ne-am politicizat fiecare, intelegi? Fiecare vrem sa avem dreptate, sa nu cadem pe locul 2 al vietii...astea competitionale, si fara cap:)
    Deci, Ele au dreptul sa se supere, dar sa le treaca,sa se destepte. Pentru ele, sau pentru vibratorul lor:)Ironia asta are totusi o baza.
    Sau...au dreptul sa se supere...pentru copilul lor. Dar sa le treaca. Pt. ca educatia cu un singur parinte...va fi...tare...partinitoare,
    incompleta, insatisfactionala..pt.mai tarziu!!!

    BARBATUL nu poate refuza, renega POZITIA SA ISTORICA, TRADITIONALA...STATALA.
    Lui i-a fost dat aceasta menire, pe care toata lumea o percepe ca STATUT PRIMORDIAL IN LUME!!

    Sugerezi cumva ca pe Cruce a fost(stiu ca vei nega)o nu's ce Loredana si ca efortul, chinul si sacrificiul a fost, este si va fi al ei!
    DIN ACEASTA PERSPECTIVA TE INSELI. Altfel spus impui O CONSTIINTA, pe care mama puiului...inca n-o poate deprinde, n-o poate sesiza. Nu are timpul necesar. Este prea ocupata!! SI NU AR TREBUI...CU ASEMENEA PRIORITATI, STIUTE DE ALTFEL.

    Dezvolta asta cu "coasta Evei să se creeze un altul"..ca mi se pare mirobolanta...abracadabranta:))
    sunt f.curios sa mi dezvolti argumentele pertinet...de sine statatoare si mai cu seama premisele care ar duce la nasterea asta:)

    RăspundețiȘtergere
  13. "răul se datorează ignoranței."
    Si a multiplelor nuante de a NU vedea si de a intelege consecintele acestora.
    Iata...toata viata noastra!

    RăspundețiȘtergere
  14. Ok, Joker, am greşit participând la acest schimb de comentarii.
    Din partea mea, crezi ce vrei, mie mi-e egal.

    Cu bine,

    RăspundețiȘtergere
  15. Blue, pentru mine nu ai "gresit" deloc.
    Ai adus o lumina vie...in comentarii, in subiect.
    Imi pare rau ca te-am intristat, nu a fost intentia mea asta. Sper sa nu-ti duc lipsa comentariilor multe f.pertinente.
    Un unghi de vedere asupra unui subiect...merita dezbatut, de aceea...

    RăspundețiȘtergere
  16. Merita dezbătut, Joker, aşa este. Am înţeles, în sfârşit, la ce te referi.
    Recunosc, sunt destul de inabilă la a descifra anumite mesaje şi de aici toate neajunsurile acestor schimburi de comentarii. Poate că-s nedeprinsă cu "dedesubturile" unor lucruri.
    Acum zâmbesc.
    Păi, nu puteai să spui mai devreme?!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  17. De ce simt..eu o unda shugubeata la tine, dar poate mi se pare:))

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu, nu ţi se pare.
    :)
    Dar e de bine.

    RăspundețiȘtergere
  19. The Women
    Prostia e ceva firesc, e chiar o lege a firii."
    !?
    Prostia este firescul prelins la bucuria neavenita a exagerarii, se pare ca este o lege a firii de a se perpetua cu o usurinta incredibila!!
    De aici si nerecunoasterea. Trecuta de prostime..in randul firescului"prostia", se aneantizeaza. I se pierd urmele. Doar omul ii ramane fidel, constient ca se va gasi altul sa se pacaleasca LA FEL! Intelegi?
    "prostia doare, dar nu pe prost"!!
    Asta e un minunat soi de truism. Dar e spectaculos. As zice:Prostia doare. Dar la cel care-i faci raul, produsului ignorantei.

    RăspundețiȘtergere
  20. :)))
    Blue, sa ti declar ceva?
    averea de exemplu:)))

    RăspundețiȘtergere
  21. Prostia as imparti-o in doua ramuri..una nevinovanta..ce tine conjunctura..de ceea ce ne-a fost dat..de ceea ce ne-a fost aratat..si mi se pare injust sa emiti judecati...din moment ce nu ai beneficiat de acelasi conditii si aceleasi sanse...si mai e acea prostie vinovata pe care o condamni tu cu o complexa argumentatie..ce aduce mai mult a orgoliu, rautate, invidie, nepasare, ignoranta. In sensul acesta sunt de acord cu tine..si intr-adevar ne e caracteristic romanilor..si totusi suntem destepti sa mai recunoastem din cand in cand ca "prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul" :))

    RăspundețiȘtergere
  22. :)
    Să-mi declari ceva?
    :))
    Nu, nu neapărat. Doar dacă simţi tu că-i musai.

    Oricum, averea ta m-ar interesa numai în situaţia în care eşti un personaj politic care tocmai capătă o funcţie importantă în aparatul administrativ. Şi te-aş mai ruga s-o declari şi la sfârşitul mandatului.
    :))

    RăspundețiȘtergere
  23. Si stii ce mi se pare mie si mai minunat...cum ne plangem mila..vaiii ce prosti suntem..sau ce batuti de soarta suntem..si nu facem nimic :)..Doar noi am inventat doinele de dor si jale :))

    RăspundețiȘtergere
  24. fly2sky, bine distinctie ai facut.
    Despre "fudul" ehee...e mult de articulat aici. Este la fel de greu de facut precum distinctia intre kitsh si frumos. Fudulia asta e boala grea...si prinde contur acolo unde educatia e doar conturata la suprafata.
    Una e sa spui: Ziua buna se cunoaste de dimineata, si alta e sa explici rezultanta si forma succesului acelei zile.

    RăspundețiȘtergere
  25. Blue:))
    Mandatul meu este obtinut. Zeii s-au indurat:)

    RăspundețiȘtergere
  26. Minunat...apreciat:Doina:)
    Cum sa facem fly ceva??
    Asteptam un ordin sa facem ceva...sau bani.
    Ori ne hranim absurd cu refrenul "asta e",
    vorba cantecului.
    Croiti prost pentru "a face"
    N-am fost invatati decat:"dintr-o bucata"...ori
    "pentru noi", dar vai!!!
    Concluzia? Noroc ca nu se simte, nu doare, e incolora si se si face bani, multi bani de pe urma ei. Un exemplu superlativ este prostitutia, care iti boicoteaza tot, iar noi strangem banii. De fapt, CINE TREBUIE.
    Asa a fost...si se pare asa va fi.

    Prostia jubileaza Romania. Asta e forma co(nc)recta si nu viceversa

    RăspundețiȘtergere
  27. Şi care ar fi funcţia pentru care ai primit mandat, ca să ştiu dacă e cazul să te felicit sau să te căinez.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  28. "Lipit de inimă"? Frumoasă metaforă!
    :)
    O cunosc. Şi-mi place.
    Mie, personal, îmi aduce aminte de "cel mai iubit dintre pământeni".
    :)
    Şi de cântecul lui Socaciu...
    http://www.youtube.com/watch?v=aCG7U8MzG9k

    RăspundețiȘtergere
  29. Nah, că am postat cântecul şi la mine.
    Mulţumesc că mi-ai amintit de el.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  30. Ai dreptate. Intotdeauna cer "ceva".

    RăspundețiȘtergere
  31. Lori, am eu o dicutie cu cineva despre..."cerut"
    si... ii tot administrez diverse teoreme impletite in actiuni foarte concrete.
    Este acea poveste a soarecelui cu pisu in care soricelul e pe rand si elefant si leu si tigru & pisica salbatica. Iar ea a ramas incermenita in proiectul genezei, al rolului propriu-zis.
    De'..., si tot asteapta:)

    RăspundețiȘtergere
  32. Biii, cam miroase a mercantilism pe aici. De ce transformăm orice într-o tranzacţie?
    Chiar aşa, Joker, de ce trebuie să existe o categorie de indivizi care să tragă foloase de pe urma prostiei? Zici că există un "tandem" social: proştii fac "pereche" cu ticăloşii. De ce să nu existe o alt tandem: proştilor să li se alăture un învăţător, un profesor sau un maestru? Adică, cineva care să-i scoată din ignoranţă.
    :(

    RăspundețiȘtergere
  33. Blue...
    Crezi ca cineva anuntat de Adevar, va sari in sus de bucurie..de entuziasm?
    Nu. Ceea ce anticipeaza...îi domină.

    RăspundețiȘtergere
  34. Nimeni nu se naşte deştept. Cred toţi suntem întâi proşti. La un moment dat ne dăm seama de asta şi începem demersurile ca să ne deşteptăm.

    Asta îmi aduce aminte de un bun prieten. Când tipul era la pământ şi te-ai fi aşteptat să se jelească de mama focului, zâmbea senin şi spunea: "sunt fericit fiindcă ştiu că sunt la pământ şi mai jos de atât n-am cum să cad, deci urmează să mă ridic."
    Cred că filosofia aceasta o poate aplica şi prostul. "Ok, sunt prost, dar urmează să mă deştept, prin urmare e de bine"
    :)

    RăspundețiȘtergere
  35. Poate ar fi mai corect să spun că prostia- ca abatere de la normă- intră în firesc. Dar, cum se întâmplă la noi, ea poate chiar să devină firescul. De ce?
    În mod normal, prostia este sancționabilă, mai devreme sau mai târziu. Ea nu rezistă, căci se întemeiază pe nimic. Acest lucru se petrece acolo unde oamenii nu fug de jugul existenței, ci îl duc în spinare pe tot mai multe culmi. Astfel, din povară, jugul ajunge să fie principiu motor pentru o existență întemeiată.
    În mod bizar, la noi nimeni nu poate sancționa prostia, nici măcar legile firii. Prostul prosperă, este chiar agreat, iubit, devenind un erou cultural, silind societatea să se dezagrege. Căci nu poți avea în centrul culturii ceea ce conform definiției este un antierou. Astfel se ajunge la oprimarea tacită, dar eficientă, a creierelor, a motoarelor de supraviețuire a culturii. Concluzia, de un bizar grotesc, este că ceea ce noi îndrugăm în micul nostru teritoriu carpato-danubian nu prea seamănă cu o cultură. Lipsește conștiința creatoare, cea care dă forme noi lumii și purifică reziduurile subiacente umanului.
    Prostul pus în centru a creat tocmai acest fapt bizar: cei cu conștiință supraviețuiesc solitari la margine, fiind lipsiți de adeziunea și apartenența la o cultură veritabilă. Nu sunt spectatori, căci nu au parte de nici un spectacol, sunt dezrădăcinați. Eu așa simt lucrurile. Se poate să fiu cam subiectivă, să nu văd ceea ce ceilalți convivi văd și simt. Dar am senzația că diferența dintre mine și ceilalți nu este faptul că vedem și simțim diferit, ci tocmai, că nu vedem și nu simțim aceleași lucruri. Numai cultura oferă bază de simțire și de înțelegere.
    Ca să fiu absolut subiectivă, mi se pare, când privesc în jur, că nu am parte de nici o lume, că toți oamenii au exact aceleași lucruri de oferit(mai nimic). La noi s-au inventat oamenii fără lume proprie!

    RăspundețiȘtergere
  36. Da Women...
    Perfect adevarat :"Lipsește conștiința creatoare, cea care dă forme noi lumii și purifică reziduurile subiacente umanului."
    Iar noi ne bucuram...ca nu poata sa apara.
    Iata suprema PROSTIE.
    Cretinii-da sunt dezradacinati. Dar nu o simt. Si au creat o cultura a ne-simtirii in acest sens!

    RăspundețiȘtergere

Căutati pe acest blog