Nu mi-e teamă să lupt ca să fiu văzut.
Masca nu-i pentru tine, ci pentru a-i proteja pe cei apropiați ție. (Christian Bale)

30.08.2010

Iubirea la români. Cealaltă faţă.

La români talentul este o primă de la Dumnezeu, dar întotdeauna unul îl îmbie pe celălalt la forţarea mâinii destinului...de a-i parveni şi cel de-al 13-lea salariu.

Cuprinşi de isteria nunţilor şi a...copiilor drept împlinire sufletească, ca pe singura opţiune serioasă de a ţine piept procesului muncii, îmbibat la rându-i cu puternice valenţe stresante, românaşul nostru continuă exuberant să traducă orice “produs” scos în urma unui act sexual banal drept iubire şi.. recunoaştere divină a ceea ce..el consideră că “are de făcut” pe acest pământ. Astfel îşi spune în minte...din oficiu “tradiţie creştină” împuns fiind şi de la spate cu sârg şi dragoste impunătoare. Totul ar fi...bine şi frumos dacă argumente precum boicotul sexelor, constrângerea profesională şi plicticoşenia imensă “de acasă” nu ar arăta...dimensiunea bolnavă a unei sexualităţi dezlânate şi a unei dorinţe...mai mult perverse decât de recunoaştere-prin celalalt...cu orice risc şi...avantaj!
Într-un final, calculele sau instinctele declanşate îşi primesc aşteptatul rateu cu reverberaţii...
Deşi s-a creat un adevărat libidou naţional în a privi(?)impasibil...totodată cu nonşalanţă şi dispreţ: scandalurile, bârfele, accidentele sau grandoarea prostituţiei generalizate, ne arată fără echivoc o dorinţă nestăvilită de a iubi..sau mai bine zis ..o forţa a manifestării sentimentului de apartenenţă..de identificare şi recunoaştere. Haosul este însă total.
Cu cât lipsa lui este mai resimţită, cu atât el îşi deschide tentaculele, iar stăpânirea lui este vizibilă prin numărul uriaş...al doritorilor de „posesivităţii”şi „acumulări”.
Pe acest fond la iveală... apare un alt stăpân! Un aluat „de Ceauşescu”...înecăcois şi la fel de invizibil: Iubitul la întâmplare.
Preţul, fiind de protejarea săracului „mister” şi de ascundere (culmea!)mai bine a „sexului” pentru viaţa „de dinainte” şi „de după”!!!!!!!!!
Astfel, proliferează sexul la întâmplare cu vanităţi mândre nevoie mare, orgolii mici şi îmbacsite, căsătorii cu fast şi pinguini beţi, cu planuri pe termen lung sau scurt...în funcţie de strategia fiecăruia de seducţie.
Se tot dă înainte cu statul, imaginea sau poziţia socială, băgându-se sub faianţă iubirea, respectul sau înţelegerea de rigoare. Presiunile de tot felul erup la suprafaţă. La fel, superficialităţile care mai de care...”mai bine îmbrăcate”. La fel şi urile se scut, sexul este cerut ca monedă, ca preţ sau ca plată! În fiecare caz, el năuceşte şi destabilizează. De aceea ficele Evei sunt mai motivate ca nicicând să ceară un preţ mai mare. Din filme...ori de la alţii, acestea „ştiu” că iubirea..se simte, dincolo de orice cadou...sau orice compliment spus la timpul potrivit.
Tot în acelaşi context favorabil, păcălirea îşi menţine aceeaşi aroma aparte...divină. Biserica, exultă pe ascuns, tolerând palmat vrăjitoria de orice fel, iar politicianul...o face într-un mod mai dezirabil ca oricând, oficial!!
Noii burghezi, adevăraţii cocalari ai simţurilor, nu cei din anii trecuţi...
pot învârti pe degete sex-appeal-ul naţional, iar ale(r)gătorii, vârstnici, copii, bărbaţi etc. pot saliva la comun nenumărate produse tv.
Producătorii ne-iubirii pot sta liniştiţi mult timp. Toată lumea va vrea pe toată lumea, profitând la maxim de noua şi bogata aparentă categorie socială a blazaţilor..ocupaţi cu politica goală şi tot aşa.., femeile adevărate cu cerşetorii de iubire, muncitorii cu mâncarea, înfricoşaţii de moarte cu E-urile, orgolioşii previzibili cu Ego-urile, tinerii cu noile himere, iar toţi laolaltă într-un suflet cointeresaţi...de înmulţirea produselor farmaceutice. Schema ar arăta cam aşa:
Dorinţă-(minus)Sex= Nevoia.
Muncă-Prostie =Boală. Şi mai personalizat..
Iubire-Minciună= La voia întâmplării cu pretenţie de mister.
Că i se spune „nevoie” sau „boală” Insuficientul-crizat, joacă aici rolul preferat pentru mase. Elementele acestei agitaţii colective se identifică atât de corect în politicienii aleşi, încât... nimeni nu s-ar deda la nicio aventură..pentru a simţi în sfârşit gustul de „Altfel”!
Dincolo de ironie, rămâne o mare ipocrizie de care se foloseşte din plin aşa zi-sa Societate de consum, unde tronează monotonia, zbaterea şi agitaţia într-un mare gol, plin însă de aere pretenţioase colective.
Sexului i se spune mai departe „prostie” de unde şi Produsul final-culmea cinismului, Muncii i se spune „Lene”, Fericirii..”Mici şi bere”, Frumuseţii ...”Bani şi flori”.......
Cum o dai, cum o întorci nemulţumirile, resemnările...ies prin toţi porii, prin o mie de supape ascunse, nespuse. Iubirea, iertarea şi respectul sunt principalele perdante..şi modelatoare. Nunta, munca, burta mare, orgasmul sau bucuria vlăstarului par a fi „picătura” dintr-un „Ocean al plângerilor”.
Liderul de sindicat este aşteptat să negocieze..salariul din iubire.
Deschide-ţi picioarele vă rog..ordon! Decideţi-vă:intraţi sau ieşiţi...sau vă retrageţi?Le facem pe amandouă!
Important e să ne dăm mulţumiţi/fericiţi! Shoppingul.. ştie de ce!
Se trăieşte, se iubeşte şi se moare...Adrian o spune cu durere..

Şi totuşi mă gândesc..care este noul specific naţional?
Mâncarea...minciuna sau frica?Greu de răspuns.

37 de comentarii:

  1. Genial !Atat de mare tam tam se face pe sex incat a ajuns un bun de larg consum asdezonat cu multe prostituate , in toate mediile sociale,moneda de schimb .Iar despre aceste false casnicii fericite , nici macar nu mai exista sex , este numai o himera a zilelor bune de altadata.Totul e de a valma, ori ca ti e bine daca faci sex , de vanzare desiguir , ori ca pentru linistea parintilor si a celor din jur , te casatoresti si ti artunci viata amarata intyr o obisnuinta belicoasa... Habar nu au marea majoritate care este de fapt sensul vietii , stau la scari cu copiii in brate si asi astepta barbatul care vine beat

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate toate astea la un loc. Iubirea la intamplare vine din foamea de iubire, dar si din neputinta de a oferi. Aceasta incapacitatea de a darui. Iar de aici golul care trebuie umplut cu ceva, cu orice, doar sa nu-l mai simti. Ador poate fi anagramat si altfel...

    RăspundețiȘtergere
  3. Darias..
    Asta e cuvantul:"tam tam"...
    Nu de alta dar suna bine. Daca il mai si simti..cine stie!!:))
    Moneda de schimb se leaga de minune cu falsul intimitatilor de tot felul..si cu regulile ce trebuiesc respectate orbeste. Sensul vietii....de aici se pierde..in subiectivitatile splendide ale multora(erea sa zic tutturor)
    ps Daria..i-as lua sexului putin adrenalina...sa vedem cum s-ar descurca vreo doua saptamani. Cine stie poate redresam balanta nationala:))

    @Dreamer
    Bateam cumva apropo si la "parintii" care lipsesc copii(alegatorii) de hrana;)) sau..
    la lipsa de talent..pentru a manca:)...
    chiar daca unii cauta "de mancare"...prin locuri impuse de nu stiu mai care... ce invechit cocalar:)
    Foarte frumos spus "incapacitate" de a darui. Asta vine din educatie, din "iubirea"parintilor si decesul pedagogiei LA ORICE NIVEL. Din pacate acest colaps excita Armata de Instinctuali...vrednici sa mai confuzeze..femei cu gramada...si barbati pierduti in goana agonisirii a ORICE. Sa consumi devine Religie...din pacate pentru cei mai multi!
    Sugerezi ca suntem si vom fi niste goluri umplute si reumplute? Da..cred ca asa este!
    Degeaba..
    Şi cu un Cor al slujbasilor Iluziei.
    Noroc cu angajatii Sperantei...că mai reusesc a intreţine..."Probabilitatea să.."

    RăspundețiȘtergere
  4. Poate se intampla toate acestea deoarece nimeni nu este obisnuit sa se gandeasca la sine. Important e ca lumea nu se va schimba. Nimeni nu poate sa o faca. Noi toti o putem face,incepand cu noi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Atman unii chiar o gandesc dar se lovesc de zid uri!
    Iar diferenta e ca.. unii pot fi iar altii traiesc bine mersi. Cu iluziile si cu zbaterile pe post de trairi. E totusi ceva..un insuficient de natura"nesimtitorie" si multa dorinta|Trebuie sa ne justificam:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Pe mine m-amuza acesti oameni de care vorbesti.De ce as avea ceva contra lor daca ei se hranesc tot cu ce dau?Crezi ca un astfel de om in preajma mea sau a ta ar schimba ceva?Nu,poate doar obisnuinta caci altfel ar exploda.Da,m-amuza,uneori privesc uimita si calma ca la un spectacol,punand din cand in cand intrebari utilizand tot cuvintele lor.Iar alteori cand atentia nu-mi prea este prezenta si apar unii din acestia prin viata mea,atentia imi redevine mai vie si plina de lucruri interesante.
    Acesti oameni doar amana viata cu darurile ei,inventand acestia daruri de suprafata caci numai acolo pot sta temporar.Ceva mai rau ce sa faca ci doar inteparea egoului nostru care sta cuminte la locul lui.

    RăspundețiȘtergere
  7. simpatica melodia,acordurile ei m-au dus nu stiu pe unde,spre ceva familiar si drag mie.asa mi se intampla cu fiecare melodie ce imi place dar de fiecare data sunt elemente diferite bineanteles.
    In timp ce citeam textul m-am grabit un pic pe la mijloc si am facut o scurta confuzie citind:"bani din flori"in loc de "bani si flori";ducandu-ma cu gandul la expresia:"copii din flori".Nu stiu unde am ajuns cu sensul citind cum am zis,dar parca avea un inteles destul de amuzant.
    Citind,am mai observat ceva,ca chiar daca scrii despre lucruri destul de dure pt. unii,pe mine felul tau de a povesti unele din gandurile tale,ma apropie de calmul constant ce se gaseste in mine si parca imi da senzatia de campie si libertatea de a alerga pe ea.Sa ai o zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  8. A,mai voiam sa adaug ca si mie imi provoaca ceva neplacut intentiile de sex nefondat pe ceva mai apropiat sufletului omenesc.

    RăspundețiȘtergere
  9. Toteu...bine punctat:)
    Apai daca ei.. sunt banali si enervanti..e firesc ca la "noi" sa gaseasca schimbare...o valorizare pe dos. Dar de la un timp ii las in namolul lor..ca poate cine stie..reumatismul cordial..il va fi vindecat...candva sau macar ameliorat.
    Si vor incepe sa fie vii!! Nu-i asa?
    Intoarcerea mortilor vii-ultima parte:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Toteu..
    Recunosc..ai o simtire de spirit molipsitoare:)
    Te gandesti la ce ma gandesc si eu?
    Ceea ce fac....este pentru ca agitatorii astia mioritici..parca sunt facuti sa nu recunoasca!!!
    Adica la orice pas...este Adevarul si ei o tin una..ca papagalul:cacat-cacat-cacat...
    scuze ptr.bruierea fonica-spirituala!:)
    Si iarasi trebuie sa recunoastem ca n-ar fi grav, daca din partea goala...de apa chioara a paharului..nu s-ar vrea.. la unison cucuta pentru toata lumea!!!!!!
    Ia cucuta Neamuleee!!!:))

    RăspundețiȘtergere
  11. "Intoarcerea mortilor vii-ultima parte:)"la asta m-am gandit si eu de multe ori,dar de ce imi vine sa rad acum,cand in alte dati eram chipurile seriosa.poate emoticul :)prea des ma influenteaza:)

    RăspundețiȘtergere
  12. o valorizare pe dos?stim noi sigur care e dosul,sau ceva mai maret decat dosul are vreun dos?sau valorizarea pe dosului cui l-as face,pe al meu.am vreun dos,vreo limita...nu stiu.e mai bine sa stiu?:)
    pai si eu de la cine m-am molipsit,de la tine,in plus mai eram molipsita(oare) din nascare.
    pai ei recunosc,agitatorii,tocmai si de aceea si bataia din brate ca morile in vant.n-ai cum sa fugi de recunoastere,poate sa o amani si nici asta nu sunt sigura.
    lasa-i sa imbrace cum vor ei Adevarul ca orice ar pune pe el tot transparent ramane.tot ce construieste omul e minuscul in suflet,pe langa Adevar.

    RăspundețiȘtergere
  13. ma gandesc la ce te gandesti tu pt. ca iti citesc o parte din ganduri prin cuvintele pe care le scrii:"felul tau de a povesti unele din gandurile tale" ce am scris in comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  14. na,ca m-am impacat cu timpul,mai stau un pic sa mai citesc si alte subiecte.
    a,apropo,mai demult cand am citit prima oara un subiect pe blogul tau,am simtit o pornire cam mare asupra mersului lucrurilor.era cumva doar o provocare pt noi cei ce citim acele randuri sau pornirea era provocata de ceva neplacut tie din tine?dau eu de acel subiect...',(

    RăspundețiȘtergere
  15. Toteu...
    Daca ai vreo"inversre de valori".., nu stiu? Tu trebuie sa stii. Si sa revii.Important devine la ce? Ca de altefel si cu limita. Stii cat s-o intinzi?Unde s-o lasi/spargi..si de ce?
    E..in schimb mai pierdut cu: "Tot ce construieste omul e minuscul in suflet,pe langa Adevar"
    Eu stiam de "majuscul" Sau oricum pentru a RAZBI IN VIATA.
    Sa inteleg ca sugerezi Esecul...inevitabil al Sufletului in fata Adevarului!? Sau Marea Disociere Iubire-Viata!?

    RăspundețiȘtergere
  16. "lipsa de talent..pentru a manca:)" de a savura nu lipseste privirii noastre cat timp ne hranim pe dea intregul.e ca si expresia aia:faci treaba pe jumatate.
    scuza-ma ca tot iau cu ghilimele din cuvintele tale,dar cred ca ma grabeam un pic si de aceea le-am tot redat in comentariile mele.

    RăspundețiȘtergere
  17. ma faci sa scot un zambet de bucurie,acela care imi da senzatia ca imi va crapa chipul, caci aduci vorba de ceva drag mie:Marea Asociere Iubire-Viata.Nu stiu daca am vrut intentionat sa sugerez aceasta sau altceva,dar iti zic ca urmam ceva cand scriam si citeam.raman mereu blocata cand cineva ma intreaba ce insinuez,mai putin in chestii previzibile,sau in ceva evident,cum ar fi armonizarea unor elemente interioare.

    RăspundețiȘtergere
  18. ei,altceva esueaza pe mal ca o corabie batuta de vant pana la ruina,esec datorat acel corabiei care a luptat sa aduca malul la ea.

    RăspundețiȘtergere
  19. de acord su ecuatiile tale si cu articolul

    RăspundețiȘtergere
  20. Mi se pare Joker că nu observi un detaliu în descrierile și interpretările pe care le faci ”turmei”, anume că acești oameni sunt în primul rând indivizi, adică individuali, deci trbuiesc accesați fiecare în parte, altfel se poate concluziona eronat că toți gândesc la fel etc, când cel mai probabil fiecare în parte nu este în stare de mai mult, de altceva, poate „substanța” lor este de această natură. Totuși dau dreptate apelului tău, deoarece gândesc și eu același lucru, pare întradevăr că la românași predomină prea mult ignoranța, răutatea, urâțenia, mizeria cu greu ascunsă după preșul și el rupt și prăfuit, dar mai mult decât orice se pare că aici oamenii MOR, se duc, forever, nimeni nu pare cu adevărat că-și poate supraviețui morții naturale; s-au salvat(pentru noi) cei care au emigrat în alte culturi, acum fiind ai acelor culturi(Cioran, Eliade, Ionescu, Brâncuși & co) căci aici aceștia nu există în conștientul colectiv. Speranța există, dar în altă parte.
    Nu știu de ce status quo-ul este astfel, nu știu de ce eu nu sunt astfel, poate nu știu nimic cu adevărat, dar poate ar trebui să fim noi mai umili, mai buni, în ciuda lumii, poate ar trebui noi să încercăm să atingem soarele și să trăim momente paroxiste de existență, după care să ne dorim să murim fericiți.

    RăspundețiȘtergere
  21. @toteu
    Noi stim care e "dosul"...macar in sensul de a nu batjocori "Celalaltul"..ca sa mai apucam ceva din viata asta sa ne bucuram si sa iubim...chiar si.. "micul-fad mediocru".
    Si tot asa lipsa "talentului de a te hranii"...are radacina in faptul de face lucrul pe jumatate.. pentru a lasa loc sperantei...si ca "celalalt" sa se sesizeze....sa ia aminte de Subiect-omul nostru adicatelea. In fapt..VECHEA ASTEPTARE. ne aflam in secolul Femeii..in plin Miez-de-Asteptare.
    In ultima fraza Toteu...sugerezi ca in acest caz al Firescului, Autenticului..sau Iubirii pana la urma..."Esecul" se datoreaza luptei-improprii cu "malul"......F.Adevarat!

    RăspundețiȘtergere
  22. Turma ramane "Turma" the women...si nu accepta "altfelul"..ne-verificabilul. Alergia este la profunzime...ramane...si adanceste thanatosul. Unul din raspunsuri la intrebare este:Nimeni nu este profet in tara lui. Oamenilor in general nu le plac a fi prosti...mai doresc sa invete tehnici de a nu afla asta, dupa care vor a fi "practici"..si cred ca au scapat, insa sunt jalnici.
    Iata Turma...iata frica de "exceptie"...si cultura de a li se face scarba de eroi,de curajosi...de solutionari. Spaima spargerii ghetii-sinonima in profuzime cu....daramarea...lantului crestin ortodox...care se afla in spatele calculelor perfide-economice!!!!Simti?

    RăspundețiȘtergere
  23. Place blogul tau. E interesant. seamana cu al meu. Inflacarat :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Deci ce nu e inflacarat nu e inseninat nu?:)
    Si la mine oricum ce nu e banal nu e nicidecum interesant:))
    Bine ai venit..

    RăspundețiȘtergere
  25. The women-nu da vina pe substanta,ar fi pacat sa te opresti la o invinuire vazand ca ai inteles deja atatea.daca vrem sa fim mai buni cred ca o solutie avem in clarificarea(mai cu bunatate)a de ce-ului etern,cand ne chestionam asupra oamenilor rai,josnici,etc.
    Joker-ce imi place la tine e ca ma faci sa ma amuz si la citirea subiectului scris de tine si la comentariile tale.e clar ca ce ma amuza pe mine e esenta comuna ce se gaseste la amandoua.ai strecurat in esenta si o parte din tine neschimbata,care nu face diferentieri in tre comentarii si subiectul propus.acest ceva din tine imi starneste zambetul,vazandu-mi propriile reactii.
    "...luptei-improprii cu "malul"..."-da draga Joker caci ele sunt tot o apa si un pamant.
    "Oamenilor in general nu le plac a fi prosti...mai doresc sa invete tehnici de a nu afla asta":))-vazand ca tot faci referire la lipsuri,iti scriu ca lipsa este o iluzie fabricata in incercarea "de a nu (se) afla asta" si din negari.
    de aceea mai preiau si aceasta:"lipsa "talentului de a te hranii"...are radacina in faptul de face lucrul pe jumatate.. pentru a lasa loc sperante"-cum sa nu mai fie loc de speranta?cand omul are loc atata cat vede cu ochii.nu poti inlocui un loc aparent gol cu o lipsa.am lamurit mai mult despre acest subiect pe blogul lui Lorelei:http://adicaeu.blogspot.com/
    vreun gol in om nu exista,nici lipsuri.eu daca as avea vreo lipsa in fiinta mea voi cauta mereu in exterior un adaos,nu m-as mai intoarce la mine pana nu l-as gasi in exterior.eu daca as fi un recipient gol cine ar privi inauntru,ar primi doar golul.asta e un aranjament cauzat tot de frica:mi-e frica ca cel care v-a privii plinul il va distruge,sau consuma,sau va privi in gol,asa ca hai sa fac pe cameleonul aratandu-i gol.credinta in lipsuri si gol duce la multe...
    "ne aflam in secolul Femeii..in plin Miez-de-Asteptare."-aici voi desbate alta data ca iar trebuie sa dorm si ar fi cam mult de dezvoltat.
    :) o zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  26. o să ne pierdem cu toţii în ecuaţii.

    RăspundețiȘtergere
  27. toteu...
    A lasa loc de speranta
    tine de pozitiv..de constructie...de iubire ne-conditionata nu de ...Asteptare:)
    Asa ca draga mea ti am raspuns la tot!:)
    Golul asteapta plinul neconstientizand ca el are nevoie de Iubirea "asta"
    @Su
    Nu se pierde nimeni in ecuatii...doar in viata, iremediabil:)
    Unde-ni sunt multumitii?:)tell me! Arata-teTu Su..:)

    RăspundețiȘtergere
  28. Dacă e să răspund la întrebarea ta ''Şi totuşi mă gândesc..care este noul specific naţional?
    Mâncarea...minciuna sau frica?Greu de răspuns '' aş putea să spun că poţi să le îmbini, ar ieşi un fel de : Noul specific naţional e caracterizat prin iubire, mult iubire, faţă de mâncare şi shoping. Cam asta percep şi simt când dau de lumea de afară. A se înţelege că eu îmi iubesc ţara când stau în casă sau când dorm.

    RăspundețiȘtergere
  29. :)vor ieşi la suprafaţă cu siguranţă!
    cât despre mine, va trebui să mă conturezi tu, Jo

    merci.

    RăspundețiȘtergere
  30. Te-am rasfoit pentru cateva clipe ..m-ai facut sa zambesc citindu-ti framantarile .
    Ca un bumerang va suna intrebarea WHY SO SERIOUS ? :)

    RăspundețiȘtergere
  31. mancarea,intodeauna a fost mancarea,la bine la rau,patriotul roman se regaseste-n mancare,ceea ce e oarecum trist

    RăspundețiȘtergere
  32. @racla...multumesc pentru rasfoire, simt si acum delicatetea degetelor...de pe paginile convulsiilor mele pasionale
    @d..
    Nu e trist , e dezolant. Ceea ce se vede si pe fetele romanilor cu burta si fara sau al Evelor cu forme sau fara....
    Mancarea e Cec-ul vietii...care le mananca romanilor ficatii:))
    Rumegatul ideilor ..doare...al mancarii..inalta, spre pat:))

    RăspundețiȘtergere
  33. bine spus,nu pot decat sa te aprob.Multam' pt comentarii,si pt remarca cu urangutanul,m-a facut sa zambesc :))

    RăspundețiȘtergere
  34. Salut, scuze pentru offtopic dar am facut niste modificari la domeniu asa ca te rog sa schimbi linkul meu din eroic-center.blogspot.com in eroic-center.com
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  35. Joker , cred ca ai o problema cu mine :D ...
    e din cauza ca am raspuns mai acru la comentariul tau ?
    anyway , iti ofer / va ofer scuzele mele .
    Numai bine !

    RăspundețiȘtergere
  36. da corect zici,a lasa loc sperantei,dar unii se mai ratacesc cautandu-i locul.

    RăspundețiȘtergere
  37. fiecare reactie va avea contrareactie . fiecare curent va avea o replica inapoi

    RăspundețiȘtergere

Căutati pe acest blog