Nu mi-e teamă să lupt ca să fiu văzut.
Masca nu-i pentru tine, ci pentru a-i proteja pe cei apropiați ție. (Christian Bale)

07.08.2010

Flacăra sau vraja? Confuzia plăcută.. dorinţei noastre

 
Flacăra Iubirii.. arde..se consumă.
Vraja însă.. se poate menţine. Ingredientele ei? Credinţa, încrederea, sacrificiul..în fapt..surorile renegate ale familiei..societăţii noastre de consum.. "prea romantice"..şi poate "prea echivalente" întro cultură tot mai decadentă.
Cu toate că.. ambele sunt supuse aceloraşi slăbiciuni...flacăra...e prima care cedează...datorită cerinţelor..aşteptărilor proiectate..în celălalt. Arderea..atât de râvnită este atinsă de superficialitate(deh..ne şi place)dar şi... dependenţele noastre!
Cine insa o poate ocoli!? Sunteti pregătiţi...sau aşteptaţi "visarea"..de salvare? Ştim cu toţii..căsătoria...o stinge..însă cu consimţământul....colectiv!!


Una din micile dar suavele confuzii ce ne populează fiinţa.. este cea iscată dintre Vraja şi Flacăra Iubirii..reperele căutate sau mai repede aşteptate esenţialmente în Iubire. Altfel spus "viul", re-creaţia individuală ..însemnă "Certificatul Substanţei persistente" de funcţionare a cuplului. Întotdeauna aici, anticorpii sunt mult prea leneşi..şi supuşi mai vechilor obiceiuri. Sensibilitatea subiectului, a în-drăgostitului este şi ea în culpă!..ce să-i faci!! Ne scapă...mereu sau aproape mereu...raportându-ne PROST la "Clipă"..în traducere liberă.. marea doză de seducţie a "păcălirii" ..se dovedeşte a fi..la fel de stăpână..pe foarte mulţi dintre noi!! Astfel că.. după o zi pe alta..ne tot consolidăm..nevoie mare....ca nişte Carpe Diemi..pe sistemul cel cunoscut, al graţiei florilor. Vrem, ne dorim "actul"...iniţiativa Celuilalt, fără să conştientizăm ofilirea firească..sau uscarea naturală. De asemenea şi diferenţa...faţă de întreg Universul Iubirii, al circuitului ei precum si.. vârful..Flacăra..întreţinerea ei, viabilul, creaţia continuă...efervescenţa...o tratăm ca simplă sau spectaculoasă "Trăire a Clipei"(??)...ce trece..şi ne scapă...băgând-o sub preşul personal...aşeptând bineinteles.."Minunea".                                                                 
Falsul poate avea foarte bine arome de infinit!!!..Şi iarăşi.. ne minţim, chiar cu pasiune...o pasiune mult prea înrudită cu "pretenţiile" confecţionate..şi culmea ..nu de noi înşine!!              Aşadar..flacăra "arde"..şi "ne arde"! Cu Vraja însă, păşim ceva mai mult pe terenul concretului..care se materializează prin forţa intensităţii sentimentelor celor doi..şi în special prin starea de independenţă a lor..şi de tratare a "necondiţionatului"..unde tendinţele fireşti de dependenţă sunt risipite.., locul lor fiind luate de neîncetate "propuneri"...transformate lin în decizii. Minuţios..,cât şi pretenţios spus..de o mângâiere a tuturor provocărilor, ce are printre ingredientele principale existenţa ludicului, bazat pe forţa naturaleţii şi a creaţiei celor doi..de a se reinventa, de a menţine constant fluxul întrebărilor.. dimensiunea personală a grijilor..alternanţa tăcerii cu ascultarea..precum şi.. promovarea eroticului..ca aromă ce ameninţă existenţa"tihnită"(fără griji:))a tuturor simţurilor celuilalt..în fond..respectându-le intimitatea..ori deciziile mult prea fluctuante:))
Vraja dragostei..esenţialmente nu este decât afirmarea celuilalt..conştientizarea importanţei acesteia. Manipularea.. ori de al ţine supus pe celălalt..prin diverse metode.. de foarte puţine ori a avut sorţi de izbândă. În altă ordine de idei: pierzându-te pe tine...conştientizând.. că nu ai ce pierde...dăruindu-te neîncetat fir cu fir, emoţie cu cuvânt..din tolba trecutului şi.. până în prezent...ESTE "Suprema garanţie" ..de păstrare a vrăjii..ce se certificată prin propria prezenţă arzătoare, naturală..cuceritoare.
Dar, ca orice lucru..al cărnii..mirosul slăbiciunii, al slabiciuniilor(prin adrenalina creată) devine iminentă..şi ameninţă..! Atunci.. intră în scenă următorul proscris..al Iubirii: Iertarea, care cumulată cu încrederea şi credinţa va oferi abilitatea de a menţine vraja şi conexiunea vibrantă cu Celălat. Nu este însă îndeajuns..dar, reuşeşte a menţine pentru o vreme "partea pozitivă", uimitoare, acel tumult ce pare.. apărut din senin. Menţinerea lui.. constă într-un efort continuu. Oricare dintre cei doi, pot sucomba în faţa superlativului aparent...al unei slăbiciuni de moment..ori a oboselii cauzate de autenticitate.. şi de firescul jucat. Mintea ..putând de a alege.. a percepe foarte rapid "o simţire"..în cu totul alţi termeni, deloc sensibili şi deloc.. pe placul ori pretenţia acută a Celuilalt!
Vraja poate lua forma unei flăcări, din mai multe motive. În primul rând.. pentru că de nenumărate ori.. este văzută, fără a fi recunoscută, fireşte..ca un "act de cumpărare"! De regulă, cel care "cumpără" este şi cel care "dă drumul" la flacără, iar "interesul" , nu prea are ce să facă în vârful Iubirii..se plictiseşte repede.
La Loja râvnită a simţurilor..vraja..şi flacăra...ard a pasiune şi vitalitate reciprocă, ambele însă sub povara iminentă a consumării. Degeaba.. va exista un "el" sau o "ea" posesori ai abilităţii de a "da drumul" sau "a micşora-o" ....ea se va stinge. Nu a fost un act spontan, nici o scânteie celularo-nucleară ci.. doar un act mecanic de anvergură, plin bineînţeles şi mustind de chimii &fireworks...aici îşi va trăda frivolitatea Sexul. Eros.. în loc să mân(t)uiască corpurile el mută trăirea complexă..încurcată la un moment dat..spre consumabil. Forma erotismului cea mai limitată..licărită..,cu accente puternice de fericire trecătoare..în fapt, Lucrul bine ascuns de Trăitorul-Zilelor-Goale-de-Astazi.
În Vraja Iubirii..în scopul menţinerii ei, sexul joacă un rol secundar,  rămâne însă pe soclul său bine consolidat şi retrograd. În sex...ca şi în viaţa de zi cu zi, cuvintele şi strategiile...sar în ajutorul neputinţei..şi a ne-desfăşurării. Dacă flacăra este supusă consumării...vraja, este de dorit întro singură circumstanţă: aceea de a-ţi dori cu adevărat să nu exagerezi.., cunoscându-i capriciile..şi.. prin aceasta, să poţi fi în stare să nu exagerezi în niciun mod posibil..cu inima celuilalt. Ea..a Lui...sau a Ei...fiind.. de fapt a Ta!!
Mângâierea, excitaţia, provocarea ei..rămân o jertfă adusă zeilor..nu pământenilor, care s-au decis sa scrie cărţi.. cu preţul prostirii..iar cei mai mulţi... să se preocupe de rapiditatea "descărcărilor"de orice fel...chiar şi de energii pozitive. Aceşti.. dezirabili iubirii prea ocupaţi de ei şi de interesele lor sensibile...mai sensibile... decât Iubirea!!! Aşa că: Omorîţi...de dragul folosinţei sau viceversa:aşteptaţi de dragul visării şi al repetabilităţilor ce scapă...într-un mod divin..sau măreţ..pentru fiecare, dar pe dos

20 de comentarii:

  1. caracteristic tie...ai disecat...ai analizat....:)
    concluzia?
    e o alta pentru fiecare...evident....

    VEAJA care aprinde FLACARA trasformand-o in IUBIRE face parte din firescul vietii....firescul trairii fiecaruia...
    intensitatea....timpul....si finalitatea este pentru fiecare dintre noi....alta...
    important e sa te lasi cuprins de vraja....sa arzi...sa iubesti...si sa traiesti aceste senzatii constient de finalitatea lor...dar sperand in continuitate....
    capacitatea de a te aprinde aprinzandu-l si pe celalat...de a lasa vraja sa-ti boteze simturile...inseamna bucuria de a da si a primi exact ce daruiesti....
    timpul...durata acestor trairi nu are legatura cu realitatea palpabila....asa ca....daca avem sansa ca VRAJA sa ne atinga....sa inchidem ochii...si sa lasam sa se intample...
    asta e tot ce conteaza...

    RăspundețiȘtergere
  2. pandi
    Desigur acesta este un raspuns aritistc..chiar romantic as putea spune..
    Multumim..pentru frumosul ideal..prezentat.
    Eu unul aspir..la el(EA)..numai realitatea comploteaza..impotriva.. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. inceputurile sunt in general ca flacarile... te aprind puternic si parca nu mai exista trecut, viitor, ci doar clipa prezenta, esti indragostit.

    vraja... daca n-ar fi ea, acolo adanc mocnit, nu s-ar aprinde flacara, si acuma depinde... daca vraja e una autentica, atunci tot ea va regla intensitatea flacarii si o va tine ca un foc mocnit, astfel incat Iubirea, reciprocitatea, amorul, surpriza, plutirea, sa se mentina... de ce nu, si o viata!

    in toata ecuatia asta... sexul intregeste, este acel ceva "necesar" dar nu suficient, autosuficient... locul 2 cred ca e bun pt el :p

    de fapt... trebuie sa fie un "menage a trois" intre flacara, vraja si sex... nici una luata separat nu s-ar descurca de una singura... si iertarea, sacrificiul, toate decurg din armonia asta...

    PS. mie imi place http://www.youtube.com/watch?v=Lvcqt_4NOds

    RăspundețiȘtergere
  4. demo....
    demonstrativ...perfect spus!
    Ramane...totul pe umerii simturilor...si pe vaduvitele alea de "decizii".
    Ura..sa dispara!...Saracirea la fel!!:))
    melodia? superba.. cu plus-uri, multami!

    RăspundețiȘtergere
  5. Flacara odata stinsa cam greu ,daca nu imposibil de aprins...De aceea e bine sa pui gaz pe foc din cand in cand.
    J. ... am experienta cu "gazul pe foc"in casnicia mea dar iar o sa-mi spui ca e prea erotic pentru tine ...asa ca te las prada imaginatiei.
    Cat despre vraja...nu uita flacara dintai.Nu uita primul sarut,prima atingere mai intima,prima noapte...si mai ales prima data cand ai realizat ca esti iubit fara sa auzi"te iubesc"
    Dar...si flacara si vraja depind de atatia factori exteriori...care n-ar trebui sa aiba nimic cu iubirea si...totusi tinem cont de ei,vrei-nu vrei.

    RăspundețiȘtergere
  6. Vraja de care vorbim aici nu tine o vesnicie, cu totii stim asta. Parerea mea umila este ca atunci cand flacara iubirii apare, este greu sa o mentii. Convietuire impreuna a partenerilor, impartirea saraciei sau a bogatiei materiale( dupa caz), a prosopului de la baie, a sforaiturilor si a altor sunete fiziologice(perfect normale pt un organism sanatos, as spune eu),este de fapt moartea pasiunii si aparitia unei rutini care peste ani te plictisesc si ajungi sa-ti doresti altceva, o alta flacara. In acest caz, pentru ca noi suntem oameni cu judecata, cum sa-ti permiti sa dai frau liber unor sentimente si frustrari? Mai bine stai in bancutza ta si te uiti la tv unde o sa plangi cu lacrimi fierbinti chiar si atunci cand iti dau aia starea vremii. J,sa nu crezi ca am ajuns chiar pana acolo cu plansul. De fapt mie imi place doar sa fac haz de necaz. Si nici nu sunt trista, asta pentru ca mi-ai dat tu un ordin pe care-l respect.

    RăspundețiȘtergere
  7. @MyEyesOnyou..
    Ce sa ne mai facem noi cu imixtiunea asta..a factorilor externi..., uneori sunt si pe post de adjuvant. Asa ca fiecare se foloseste de ce poate..dar mai ales de ..ce stie.
    @Mama Dreacu
    Ai pornit si tu...exact cu Marele Obstacol:)
    Cat despre "igiena flacarii"poate fi intr-adevar mentinuta si prin "inlocuire"cu o alta. Dar trebuie vazut cine este distribuitorul de gaz, dar.. si daca "tu" mai poti fi numit "pastratorul ei"..cu toate ingredientele ei pretentioase. In orice caz..trebuie evitat plansul..pentru ca el anunta aparitia "franii de motor".
    Si in cazul asta sa-i zicem "pretentios"..intra in joc..."regula de platina" cu:-Ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa se intample!
    Dincolo de consumarea episoadelor noastre de iubire, NOI trebuie sa ne pastram simturile intacte..cu aceeasi concentratie de inocenta... de a vedea..la fel de limpede elementele sensibile ale Iubirii.. si poate de prea multe ori ..prea delicatele ei dorinte..de afirmare.
    M.D. imi pare bine ca nu esti trista. Te imbratisez cu mult drag:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Mici concluzii...
    pentru a inlatura pe cat posibil Confuzia iata-le:
    1pandi:desi finalul e inevitabil "sperand in continuitate...."
    2MyEyes flacara si vraja depind de atatia factori exteriori...care n-ar trebui sa aiba nimic cu iubirea...
    Si cel mai bine...de inteles..a facut referinta
    demo
    "trebuie sa fie un "menage a trois" intre flacara, vraja si sex... nici una luata separat nu s-ar descurca de una singura... si iertarea, sacrificiul, toate decurg din armonia asta..."

    RăspundețiȘtergere
  9. hai ca eu am inchis taraba, dar sunt pe aici prin zona ... si cum ai putea sa scapi fara sa-mi dau si eu cu parerea? flacara, vraja... sunt doar mini-sinteze... e atat de mult de spus despre asta ....dezvolt ideea si o sa scriu o carte

    RăspundețiȘtergere
  10. cu cea mai mare placere ... incepi tu... continui eu ... apoi tu iar si eu din nou... si pana la urma se scrie singura

    RăspundețiȘtergere
  11. Da Power..dar sunt sintezele ce niciodata nu s-au vrut a fi facute..si nicidecum din rationamente dumnezeisc placute sau dorite.
    Am trait si traim... sub dictonul "fugi ca vreau". Adica un soi de haos cu accente hedoniste impartit intre placere si aparare(orgoliu)in care esenta FIINTEI noastre are de pierdut.ce-i drept ca sunt si cate unii ce cred ca "nesimtirea" e atitudinea castigatoare, dar se inseala.., victoriile lor sunt pe termen scurt. Stii?:)

    RăspundețiȘtergere
  12. stiu... dar nu te mai gandi tu la astea...
    tu gandeste-te la titlu

    RăspundețiȘtergere
  13. :)) La titlu?? Pai aici in cazul cartii..pe care o vom scrie...trebuie trasat in filigran "drumul".."parcursul"...si dupa...vom apare titlul.
    Si "titlul" asta sa stii.. ca are parfum de mantuire!
    Dincolo de pretentiozitatea termenului....accentele...sunt dumnezeiesti, adica vor trebui sa impamantenesca saracele..amaratele de simturi(alese si intretinute) ale noastre..pentru a intregi riscurile...sacrificiile...si respectul cuvenit.
    Te bagi:))

    RăspundețiȘtergere
  14. nu spuneam nimic daca nu ma bagam... sarace si amarate sunt vorbele...si cu titlul am vrut doar sa-ti distrag atentia :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Crezi ca optimismul...sarcasmul bine aplicat confera prospetime si consistenta simturilor?
    Sau crezi..tu..daca mi-ai distras atenita,
    ca vreun simt...isi va atinge tinta..si pe deasupra va ramane neintinat..sau dupa caz..tot virgin(a)?

    RăspundețiȘtergere
  16. Joker neapărat devino scriitor, asta dacă nu ești deja. Ai un talent, ceva de spus și cred că chiar ar trebui de acum încolo să renunți la tot amalgamul de discontinuitate al vieții trăite cotidian, fii diferit și atât, nu cred că are vreun rost ca cineva să descrie normalitatea, mai bine transpune-o în ficțiune, e în definitiv tot ce putem face mai bine ca oameni, ca ființe trecătoare. Și e și cea mai măreață terapie pe care și-o poate oferi omul lui însuși și celorlalți, de vreme ce nu am găsit ca specie mântuirea în iubire.

    RăspundețiȘtergere
  17. Women...
    De ce vrei tu sa-mi devii asa dragalasa?
    ..adica mai mult decat imi erai?
    Pana la sfatul tau...voi arde.. cu credinta.., fara sa ma fac scrum..ca multii(MULTELE)batatori/batatoare de piept in arena vietii.
    Oricum ai ai fost si mai haioasa cu descrierea "normalitatii"...
    Iti dai seama..in principal ca o fac ptr.a rade de teoriile featuring practicile existente. Adica simtindu-le atat de mult dimensiunea si importanta..mi-e imposibil sa nu "dau" in ele...numai de dragul creatiei, al nebuniei ei...de fapt o anume mantuire..greu de cercetat:)
    Iti multumesc...din nou, mult..simtindu-ti sufletul..women..

    RăspundețiȘtergere
  18. decat clipa ofera prospetime si consistenta...cu sau fara optimism sau sarcasm sau orice altceva

    cu distrasu` atentiei am fost putin egoista, m-am gandit la mine cum sa scot ceva la suprafata, nu cum sa ating simturile tale... e prea devreme pentru asta...

    RăspundețiȘtergere
  19. Power..
    Decat clipa..?...eu ma gandeam la fiinta plina:)
    Eu stiam.. ca clipa asta zboara...precum "vrabiuta de pe gard":)
    Iar prospetimea si consistenta..le d-au Omul constient de riscuri...si de cantitatea de frumusete ce care o are de oferit. Asta.. si in contextul in care cei mai multi dintre oameni..multora..le vine greu sa ofere celorlalti constant(in)clipe de gratie..de parca le-ar fi frica...ca ar ramane fara "ele":)

    RăspundețiȘtergere
  20. Flacara a micsora-o,o modalitate cu care nu sunt de acord de a combate teama.Cineva mi-a zis odata :ma doare prea rau si de aceea fac asta.In numele fricii,caci in numele iubirii ar fi un sfasietor chin.
    Am observat ca proiectarea asteptarilor celorlati intr-o imagine nu ajuta la cedarea flacarii ci la indepartarea de ea.Mie imi era greu sa apropii pe cineva de flacara,odata indepartat, si era in van sa aprind ceva ce ramane vesnic aprins in om.Credinta ca ea se stinge este un aranjament bine pus la cale de doritori.Vraja ne releva dovada(repere) ca dependenta de orice e doar un mijloc care ne tine inutil pe loc prin utilizarea lui prea frecventa.Iubirea nu depinde nici de flacara,nici de vraja.Asa ca unii isi fac prea mari griji,in defavoarea lor.Nu minimalizez nimic,nici nu am cum in realitate.
    Teama nefondata ca flacara ar fi consumabila doar prin simplu fapt ca uneori nu o simtim,este puerila.Cum am zis e credinta ca nu mai esti aproape,ca atunci cand privesti o flacara si prin concentrarea gandurilor asupra altor lucruri simti ca flacara e departe si deschizi ochii sa vezi daca mai este acolo.Iar vraja, din dorinta de control vine acoperamantul ideal ce o tine uitata in niste haine demult invechite.
    Credinta,increderea si sacrificiul dau acest drag mie rod:respectul pt. iubire.Acesta e o mangaiere in sufletul meu ce imi face inima sa freamate de compasiune.
    Sa fiu sincera,chestia cu sacrificiu imi zgarie inca in urechi si nu inteleg de ce.Nu prea observ ce as putea sacrifica.Nu stiu ce din trairile,actele mele, as putea sacrifica sau sacrificiul.Sa-l vad si eu ca un act de donatie?Ce sa sacrific,cui,ceva ce deja are?Ce am eu si altul nu are?Inca nu am intalnit pe cineva.....

    RăspundețiȘtergere

Căutati pe acest blog