Nu mi-e teamă să lupt ca să fiu văzut.
Masca nu-i pentru tine, ci pentru a-i proteja pe cei apropiați ție. (Christian Bale)

23.08.2010

Democraţie de Suflet-Plăcere = Direcţia de Sănătate-Publică


Desele confuzii ce străbat căpşoarele românilor m-au determinat ca nu odată în timpul prezent să privesc oarecum mirat în democraţia asta originală, legătura duplicitară dintre Suflet şi Plăcere. Dar mai ales.. cum Adevărul spulberă iluziile şi speranţele deşarte dar îndreptăţite ale celor mulţi!
Adevărului la braţ îi stă de minune Minciuna. Dacă se poate frumoasă şi sexy..
Aşa ajungem la mariajul de convenienţă între cele două. Adevărul despre minciună este că omul ale limitele lui naturale şi..poate înţelege prea puţine lucruri, atât de puţine încât nimeni nu poate fi condamnat când minte. Poţi să minţi.. liniştit pe oricine.
Oamenii vor plăcerea şi nu le pasă cât plătesc pentru ea. Principiul vieţii se confundă cu principiul plăcerii..şi încă nimeni nu a putut arăta unde ar începe boicotul şi unde se termină confuzia. Cert este că bunul simţ poate arbitra relaţia, (in)suficienţa însă îşi bagă coada.
De aici şi explozia de mai bine de 10 ani în firava democraţie românească..unde parcă nu ne mai ajung..de la o zi la alta gusturile, cumpărăturile..ca argument pueril, shoppingul, ori partea de procură reprezentată de telenovele sau piese muzicale...menite să umple un gol mai mare ca niciodată. Sufletul nostru democratic..fost comunist..pare golit de sisteme, stereotipii...absorţii tot mai limitative, obsedante şi asemănătoare. Cu cât se înmulţesc sistemele "de dorit"...cu atât Maria sa.."Fructul oprit"..îşi exercită forţa asupra individului...slăbit de ceea ce este obligat "prin ceilalţi" să vrea! Aşa se face că sânii au devenit prea mici pentru toată lumea. Nevoia implanturilor, a sur-plusului...a devenit imperios necesară. Din acest punct de vedere,
o maşină,un frigider, un fund, o casă sau un falus au devenit echivalente. Perisabilitate anticipată..obsesivă. Sau atâtde mult ne place grădina vecinului, încât ne doare...începând de la cutia de viteze...şi până la postludiu(culmea!)
Pentru că suntem neputincioşi ori ticăloşi în faţa plăcerilor..deoarece le-am pierdut sau habar nu avem de inocenţa funcţionalităţii... "am inventat" prin importare ce e drept chiar şi o sărbătoare.. a plăcerii(?)...nemai fiind îndeajuns s-o simţi...ca surpriză(prin apariţie sau dispariţie)...trebuie s-o fixezi. Aşa.. se face că Valentine's Day...e o invitaţie tuturor, cu precădre neaveniţilor.
Dacă eşti prost, eu te inviţi să te manifeşti... Cel sau cea...care "aude"..poate cine ştie chiar îţi răspunde..dorinţei-exprimative. Astfel se şi explică "de ce plăcerea" este în centrul atenţiei, iar miezul ei ne scapă, salvându-ne doar săraca...mult-prea adulata "Clipa".
E dureros să vezi de nenumărate ori cum se relevă pe ascuns..lipsa de personalitate şi de maturitate emoţională. Ce avem..este întotdeauna prea puţin, şi nu ştim..cum am putea să ne liniştim gusturile pentru "frumos". Ce-i majoritatea..optează pentru ai limita celuilalt această tendinţă de "căutare". Astfel plăcerile vechi, cunoscute, fulgurante..sunt preschimbate într-unele care necesită îmbunătăţiri: "Sa ai mai mult ca să fi sigur"
Sexele îşi împart plăcerile: bărbaţii-satisfacţiile muncii, postura principală de unde îşi extind priorităţile, iar femeile...ordonatoare şi oferitoarele "fructelor" mai mult sau mai puţin interzise. Despre primii, ei rămân mai tributari ca oricând succesului şi tutoror schimbărilor grilelor de valori..fiind nevoiţi să "respire femeia" mai mult ca oricând. A-ţi spune că e valabil şi invers. De acord. Dar ce nu e obicei împământenit(prost)..sau regulă, nu se pune! Şi aşa va fi! Bărbatul va respira Femeie, de cele mai multe ori alta. Şi asta în mare parte pentru că a fost educat să "ridice" şi să mişte "datul"..Femeia...şi să trăiască "prin competiţie". Că pierde sau câştigă energia cheltuită va trebui recuperată prin Ea. Femeia..tot exersând mecanismul ăsta desori agasant, la aprofundat..iar acum îi pare un joc dintre cele mai serioase cu putinţă. "Nenorocirea" e că la ea..plăcerea e cu totul alta..faţă de aceea a bărbatului. Modalităţile ei de satisfacţie nu se confundă cu NEVOIA-de-Plăcere, ci cu realizarea.. în "modurile ei" născute prin regulă/reguli şi întreţinute culmea de barbaţi, de taţi, conducători. Si ceea ce nu se anticipează şi nici discută este că plăcerea este în egală măsură cautată fervent de cele doua sexe mai aprig ca nicicând.
Intensitatea diferă, dar şi ceea "ce se iubeşte": macrameurile, copiii, grătarul, alcoolul,maşinile,banii etc. Iar femeile, exploatează asta din plin într-un moment istoric cultural precar. Biserica, statul o apară..pentru că trebuie sa nască membri, mulţumindu-se să se folosească doar de "cuvintele iubirii". Omul-Primărie, spune "da" ca oficial, Sufletul să i să întreţină pe această direcţie..cu orice şi la întâmplare, plăcere să fie!!
Plăcerea...e idealul. Sufletul se încarcă, Sexul îl descarca. Dragostea se pierde! Simţirea se mândreşte cu nesimţirea. O ajută să ajungă la ţinta inconştientului. Iată adevărata democraţie, una a confuziei, a formelor fără fond, a orgasmelor..insuficiente.
Acest circuit inchis arată cu lux de amănunte o societate hedonică chitită pe consumat, îmbâcsită de nelegiuiri sufleteşti, infidelităţi bagate sub preş(nu că n-ar fi şi stimulante!)şi tot aşa...în căutarea plăcerii de amorul celor auzite, întâlnite, povestite sau uitate.
ps: In mod normal aş fi fost impresionat de partea plină a paharului...dacă nu şi ea s-ar uita..la fel ca şi cealaltă jumătate. La frica de a muri nemâncat a românului...implicit la frica de moarte...persistentă în societatea noastră, mai mult decât este admis. Iată adevărata Guvernare, pe lângă cea a micilor plăceri...şi ele la fel de chinuitoare...generatoare de obstacole numai aşa că altceva nu mai ştim!!

37 de comentarii:

  1. Imi place fotografia societatii pe care ai facut-o tu. Ca e de consum, asta tot spun si eu. Insa, care e parearea ta? Totul sa se rezume doar la placere?

    RăspundețiȘtergere
  2. democratia... inseamna printre altele placere, consum, dragoste, libertate si...EDUCATIA este cea care face ca toate astea sa se manifeste pana la limita unde deranjeaza Aproapele... din pacate tirania majoritatii din tarisoara noastra ne arata ca drepturile sunt doar drepturi, daca se poate fara obligatii corelative ca in alte sisteme mai... functionale in adancime.
    ne ramane doar sa perpetuam libertatea si iubirea, adevarul si respectul de sine, frumosul, in interior... fiecare pentru sine. si undeva, candva, acele cateva personaje care se aseamana se vor aduna intr-o Insula mai frumos colorata :)
    sa speram, zic!

    RăspundețiȘtergere
  3. Tata avea un scenariu asemanator cu al tau, demo... Toti cei frumosi sa traiasca doar pe o insula, departe de tot si toate...
    Ar fi interesant! Eu, una, m-as baga!
    Cine mai vine cu mine, ca ma plictisesc teribil doar cu mine:)?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Dreamer
    Atunci cand ai putin...si vezi ca ai si mai putin, incepi sa faci pe al dracului. Iar binele si placutul se vor boicota reciproc, placerea de a consuma..iese saraca si invingatoare.Asta explica si...
    @demo
    Amprenta e una corecta si
    fireasca..."Educatia" este Cheia.
    Numai ca nu prezinta interes majoritatii...preocupata de procurarea placerii de "a avea" de "a poseda".
    @Iulia
    Intotdeauna binele sau o reteta de succes are printre ingrediente si raul. Asa este datul..Iulia. Deci si pe insula aceea..unde vrei tu sa-i duci...tot se vor lua la cearta...pe micile placeri ale vietii. Astea, sunt mai pretentioase...iar tinerea lor in posesie...naste orgolii foarte mari. Astfel ca dintr-un om mic..te trezesti a 2-a zi sa revendici un "nu stiu ce" vazut in vizita de la Casa boborului:))

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Celestine..
    La o asa titulatura...asa raspuns:)
    Multumesc.
    Sa inteleg ca daca stau la parter..si ceilalti pana la etajul 10.. imi sunt de neglijat. Bun, maine. Dar in decembrie?:)

    RăspundețiȘtergere
  7. natura umana este imperfecta...
    important ar fi sa ne asumam aceasta imperfectiune facand-o cat de cat perfectibila si nu sa ne facem din ea un templu al mandriei...

    RăspundețiȘtergere
  8. Viata in cea mai intima parte a ei..prezenta la multi dintre noi, nu cunoaste "cat de cat" .
    Jumatatile de masura au parfum de esec..deseori, daca nu pe moment...cu siguranta insa in timp.

    RăspundețiȘtergere
  9. ''cat de cat''e mai mult decat nimic...chiar si cu riscul esecului...de moment sau in timp...si cred ca orice altceva e mai bun si mai mult decat...nimicul....

    RăspundețiȘtergere
  10. Acuma..depinde pandi.. de nimicul fiecaruia:))
    Sunt sigur ca.. nu la dumneavoastra sau iubitul dvs.va refereati.
    Pentru ca.. va simt preaplinul inimii. Sau ma insel:)

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Celestine..
    ..esti prea putin
    eu, sunt totul.. din oricine:)
    si aleg cand sa ma golesc sau sa ma implinesc
    as fi vrut un teren propice..la a doua varianta:)
    Tu?
    Te implineste forma sau forma fondului...:)

    RăspundețiȘtergere
  13. "unde ar începe boicotul şi unde se termină confuzia."-acolo unde dam mai multa importanta temerilor,decat le-ar trebui,un motiv minuscul ar fi acela ca ne place sa pozam de suprafata victime in fata propriilor ochii.De ce ne place?Pt. ca ne vedem prea goi.Imi vine sa rad cu gandul caraghios:femeile se dezbraca din ce in ce mai mult trupeste si isi acopera in schimb sufletul.Ei ce sa faci,instinctul de echilibru.

    (Fructul oprit"..îşi exercită forţa asupra individului...slăbit de ceea ce este obligat "prin ceilalţi" să vrea!)cred ca "fructul oprit afiseaza limitele ce ni le impunem noi insine,iar "ceea ce este obligat...sa vrea" este tot o copie a limitelor impuse de noi tot noua.
    :)
    Si sanii mei sunt PREA mici,dar ma intreb prea mici pt. ce?Pt. acest ceva se merita sa le schimb statutul chiar daca tot sani raman?Oricare le-or fi rostul,sanii mei nu ma pot satisface asa cum sunt ei?Nu ei ma satisfac pe mine,mari,mici sau cum o mai fi moda,o bucata de carne imi da doar insignifianta parte din satisfactie prin armonia care o desfasor.Asta asa...luand acest exemplu. :)

    Miezul placerii ne scapa caci o luam doar de forma in prizma unei idei,iar forma sau ideile nu sunt centrul atentiei,asta e usor de observat cu o conditie sa nu te fixezi in ceva,orice.

    RăspundețiȘtergere
  14. "E dureros să vezi de nenumărate ori cum se relevă pe ascuns..lipsa de personalitate şi de maturitate emoţională. Ce avem..este întotdeauna prea puţin, şi nu ştim..cum am putea să ne liniştim gusturile pentru "frumos"."-Normal ca lipsa vazuta in diverse forme,e prea putin,dar e absurd sa-ti plangi de mila sau sa faci excese,tot de forma.Dureros nu e sa vezi ce altii privesc sau nu,dar te poate incurca uneori si de aici poate veni inceputul durerii.
    "...optează pentru ai limita celuilalt..."-firesc,ofera ceea ce vede in propria fiinta.
    Si totusi eu inca nu inteleg de ce i se spune unui om atat de mult ce trebuie sa faca,stiind toti ca avem in acele momente si alceva mai important de facut.

    RăspundețiȘtergere
  15. "ne place sa pozam de suprafata victime in fata propriilor ochii"
    Pai da..pentru ca totul este ambiguu..in placerea pentru viata(intreg)si cea pentru un om..din varii motive.Instinctul asta "de echilibru" da sa stii si rateuri si se vad...se simt in sufletul..in ratiunea "ei" de a fi! Gestionarea emotiilor, a trairilor a dorintelor, a realizarilor nu ca este anevoioasa dar scapa..spre confuzii. Iar de aici spre altele ..mai mari! De aici si Fructul oprit..de a vrea mai mult, nefiind clar"pur", "intim" alegerea Ta! Mergand mai departe..cu sanii..ei se vor mai mari..pentru ca in "industria mimetica" a placerii asta e un trand..puternic. Daca vecina..sau colega ii are mari si rotunzi..si toti masculii libidinosi se uita cu jind la ei "eu" de ce sa nu am?
    Asadar...armonia personala nu are cum sa poata fi atinsa la fiintele care se vor "in top"...in acela al femeilor dorite..carnal. Papusile de carne..se vor dorite cu orice pret...constiente de puterea de seductie..fara sa simta insa ca este PE DOS! Consecintele in cazul asta n-au nicio relevanta pentru ele!
    Placerea sau miezul ei este legata de autenticitate..de persistenta emotiei..in drumul ei destinat Iubirii-Neconditionate...atat de hulite, de omise..

    RăspundețiȘtergere
  16. Asta imi trebuie,daca citesc ce scrii pe fragmente.In loc sa citesc tot textul in continuare scriu cate un comentariu si apoi vad ca si tu spui mai departe in text aproape la fel ca mine.Dar nu-i bai daca repet aceleasi idei caci poate se mai strecoara cate ceva nou.

    RăspundețiȘtergere
  17. Toteu....
    "de ce i se spune unui om atat de mult ce trebuie sa faca" ?
    Pentru ca..aproape nimeni nu suporta ideea ca "tu" sa faci ceea ce..."nu se face"!:)
    E un fel de preludiu esential al seductiei sociale!:)

    RăspundețiȘtergere
  18. demo--la alta insula daca ne vom aduna,vom ajunge la concluzia ca tot aceasta insula ne place,ca cea mai buna insula e apropierea la adunare(daca ne vom aduna de unde suntem imprastiati).

    RăspundețiȘtergere
  19. Da toteu..
    Asa iti trebuie. Te imbratisez cu drag:)

    RăspundețiȘtergere
  20. dar cine stie mai bine decat mine daca eu fac ceea "ce se face"?Cred ca mai bine ii sta celuilalt sa vada ce fac nu ceea ce nu fac.Si sa se multumeasca cu ceea ce fac daca nu sa puna mana la treaba si el.

    RăspundețiȘtergere
  21. Pai se pare ca mi-a trebuit,mersi ca ai observat si tu.

    RăspundețiȘtergere
  22. Intregul nu este ambiguu,sunt oamenii prea infumurati in fata lui,asta e.

    RăspundețiȘtergere
  23. Ma rog..observatia mea a fost ceva cu doi pasi... inaintea ta:)

    RăspundețiȘtergere
  24. Pai astea sunt sinonime..ba chiar e un truism:))

    RăspundețiȘtergere
  25. echilibru sa dai unde este deja si nu vezi?Cui sa-i dai echilibru,tie insuti?Orice om are,dar echilibrul nu este un instrument de manipulare cu mizerabilele noastre forte copiate cine stie de unde si nu se manipuleaza asupra lui cu ele.

    RăspundețiȘtergere
  26. da am auzit si eu ideea ca sunt sinonime,si chiar gandeam asa cand eram adolescenta,dar acum ambiguitatea nu mai are loc.
    Sper sa nu fac o confuzie caci unii oameni vor sa para infumurati in numele ambiguitatii.Nu cred ca scriai despre asta. :)

    RăspundețiȘtergere
  27. "cu doi pasi... inaintea ta:)"--deci tu imbratisai cu doi pasi inainte sa citesc comentariul?n-am de ce sa ma oftic in competitia pasilor,atunci...

    RăspundețiȘtergere
  28. "Cred ca mai bine ii sta celuilalt sa vada ce fac nu ceea ce nu fac"
    De cine s-ar mai lua el?
    Cui i ar pricinui pagube?
    Si..cine s-ar lepada de oportunitatea de a-l seduce..pe celalalt chiar cu pretul batutului in masa, de a-l invalui..prin acrosarea..partii inferioare, a jumatatii goale...in opinia subiectului infumurat..si.. plin de el, din oficiu? :)

    RăspundețiȘtergere
  29. "spre altele ..mai mari","nefiind clar"pur", "intim" alegerea Ta"--a,interesant,vezi clar aici.
    armonia personala nu are cum sa poata fi atinsa la fiintele...care se vor in top si nu in armonie intai.imi vine sa rad vrei sa fi in top pt a ajunge in armonie.oare omul nu mai stie unde se afla,in viata adica?

    RăspundețiȘtergere
  30. pai nu de mine se ia ci tot de el si de aceea isi creeaza tot siesi pagube.caci la mine daca arunca cineva cu o piatra tot la el se intoarce.cand eram mai mica credeam ca aplic principiul monedei intoarsa dar cand ma desmeticeam vedeam ca nu era nici o moneda ce imi apartinea mie ci doar celalalt se lupta cu propriile monede sau pietre.

    RăspundețiȘtergere
  31. Da asa este, cu 2 pasi inainte am simtit...stilul compozistic:))
    Da-din nou-nu faci confuzie..ca as confunda..ceva.Ma rog, pot fi mici scapari.., daca mi le lasi..:)
    Off...Frumos ai zis..la ultima: Perfect Adevarat, Sublim!!
    "Omul nu mai stie unde se afla..."
    De fapt stie ca nu stie..sau nu stie...ca nu stie. Ambele variante, chiar ambele sunt "varza"!
    Dar stii cum e: Pentru el e important sa functiuoneze:))

    RăspundețiȘtergere
  32. jumatatea goala ii apartine,nu-i a mea,pe a mea abia o vad eu,d'apoi el, si cand o vad,o vad clar nu gluma.Dar hai sa nu ma mai cert cui o fi apartinand caci e insignifiant si acum plec si am sa mai revin.pa,o seara buna.
    Autenticitatea in drumul ei destinat iubirii(dragut joc de cuvinte)

    RăspundețiȘtergere
  33. doar dragut??:))
    Off..fiinta feminina:)

    RăspundețiȘtergere
  34. "joc de cuvine"??
    De fapt..da!! Ar trebui arderi pe rug, ucideri..in numele...si/sau scris cu sange...
    :)

    RăspundețiȘtergere
  35. si ce e asa rau sau bine ca nu stie?oricum eu de exemplu intelegerile cele mai importante din viata mea le uit repede.la ce mi-ar folosi stiinta cand ma trezesc cu mintea goala dar cu fiinta plina si uituca.oricum tot ce uit se intoarce cand am nevoie mai mult,uneori in ultimul moment sau pe nepregatite.am avut si eu tendinta sa ma indoiesc in fata acestui fenomen dragut.dar de ce m-as indoi?pt ca nu am control asupra locului unde imi sunt stocate elementele folositoare vietii mele?important e ca eu le manuiesc-elementele.

    RăspundețiȘtergere
  36. da doar dragut,caci jocul parca se aseamana cu un dans minunat care e transpus in joc,asa ca pot fi modesta in comparatie cu ceva cu neputinta de adorat.

    RăspundețiȘtergere
  37. maturitate emotionala...
    nu cunosc romani care sa fi observat aceasta in viata lor si totusi e asa de signifianta...;si inca nu am vazut un roman pus la fapte sa desfasoare aceasta,tinand cont totusi ca am fost plecata din tara de la 19 ani,in fiecare an cate sase luni,timp de 8ani
    dar aceasta maturitate emotionala cand se manifesta prima oara in viata?la mine nu stiu cand a fost un inceput
    stiu ca la vreo 13ani ceva mi s-a intamplat parca mi s-a luat un val de pe ochi si m-am vazut mai intreaga,mai linistita;parca a fost un prag cand emotiile isi asteptau randul lor pt. a fi validate,pana atunci ele erau mana cu care pipaiam pretutindeni,acum parca ele sunt mana ce risipeste zidurile de ceata.
    inteligenta emotionala nu mi se pare o abilitate ci o lume ,printre lucruri, plina de descoperiri utile.

    RăspundețiȘtergere

Căutati pe acest blog