Nu mi-e teamă să lupt ca să fiu văzut.
Masca nu-i pentru tine, ci pentru a-i proteja pe cei apropiați ție. (Christian Bale)

05.07.2010

Insuficienţa cardiacă a dragostei noastre..Iubirea!


Iertaţi-mi titlul, n-am avut ghilimele

De multe ori în viaţa asta confuzia duios acceptată între dragoste şi iubire cred eu, mai mult a împins către visare sau idealizare decât să ne împământenească nişte sentimente sau principii pe care ulterior să le aplicăm întru acceptarea sau înţelegerea.. celor întâmplate. Pe scurt să zic.. cu dragoste te naşti, ulterior urmând să te ataşezi de ce vor muşchii tăi, de la plasme, proprietăţi sau  de copii in general etcetera. De îndragostit ne putem îndragosti (teoretic) şi la prima vedere dar suntem de acord (nu-i aşa?) că nu poti iubi pe cineva fară să îl cunoşti? Aşadar dragostea, sentimentul de afecţiune pentru cineva sau ceva este un dat. Pe când Iubirea vine şi îmbracă, canalizează "către" vulgar, spiritual, material sau chiar toate până la urmă, dar, este periculos pentru oricine:)
Iubirea vine şi împlineşte ceva.. mai mult sau mai puţin. De fel dragostea se înfiripă.., dar gramajul diferit al celor doi nu este identic de cele mai multe ori odata cu trecerea timpului, reciprocitatea, loialitatea emoţiei, trăinicia visată, se duc pe apa sâmbetei. Iar noi încă nu am învăţat ce înseamnă "a pierde"!
Pe bună dreptate se spune despre Iubire că este o temă literară foarte vastă şi importantă, ale cărei origini se leagă de originile culturii umane. În opinia lui Victor Hugo,“dragostea e chiar parte din suflet", aşadar Iubirea vine şi externalizează, dă "forma". Însă dragii mei nu asistăm la o povară mai grea decât a putut-o înţelege oricine până în prezent!? Blestemul, nenorocirea este că ne asumăm noi miticul, neîmplinirea Ei, noi îi dezvoltăm consecinţele fără să avem habar de CAUZE.
Marea slăbiciune a iubirii este că e legtă direct de corporalitate şi frumuseţe.Pasiunea iubirii este supremul mijloc de a aduce eternitatea pe pământ. Însă să ne-o asumăm, se traduce prin a iubi în continuare...!
Dar nu, noi suntem şmecheri punct
. Aşadar Iubirea este ceea ce noi dorim "să fie", "să existe ca durată". De fel vrem să fie "mare" şi deosebită, pentru că ne place să vibrăm. Fluturiilor stomacului le trebuie o anume dietă, nu-i poţi lăsa să-ţi mănânce organu' pe premisa de..."mamăă mai vreau"!!
Mulţi vrem ca Iubirea să ne mişte din cotidian, să ne trezescă simţurile (făcute parcă pentru un "pui de somn"necesar)...şi să ne arate pentru ce trăim! Săracele Iubiri.., de multe ori  clachează pentru că sentimentul de dragoste se dilueză, se epuizeză din varii motive, în special pentru persoana pe care am ales-o! De aceea vorbim de iluzie şi tot de aceea confundăm cu uşurinţă dragostea cu iubirea.
Sentimentele proaspete, pertinente, năvalnice şi autentice simţite pentru persoana de sex opus dispar la un moment dat sau se comută spre "Altceva". Acea investire "de suflet" este furată de "Altceva", spre ex.spre propriul copil sau chiar profesie. Şi atunci simţămintele celor doi, devin îndreptăţite. Ele dispar pentru că dragostea(afecţiunea) este furată de cel care are cea mai mare autenticitate, naturaleţe, spontaneitate.(Am vorbi şi de alcool aici, dar hai să n-o facem:)).
Dragostea noastră "fuge" acolo unde găseşte acest teren propice de "înflorire". Şi normal că cei doi rămân cu buza umflată neştiind su neînvăţând ce înseamnă "Profit ReInvestit"în/cu dragoste.Şi hai să nu dezvolt teoria precum că..sexul i-a scos ochii..sau minţile:))
Repet, Dragostea nu are cum să dispară! Sentimentul creşte, scade sau se poate înălţa însă numai "acolo" unde o persoana iubită(matură sau inocentă dar nu proastă) se arată frumoasă(antrenată) pură, gata să nască orice.. pentru sentimentele partenerului, supuse diluării. Dar din păcate, "beneficiarul" rămâne în maare parte un pretenţios idealist, în fapt un copil "nelegitim" al Dumnezeului numit Iubire...şi care, se jură strâmb că nu se abate de la drumul drept, ştiut(?!?).
El nu ştie că la mijloc este cifra2. El, beneficiarului... "Iubirea" îi place cum sună..şi (mai)intră şi el o tură, că nu-i aşa.. doar a învăţat la toate facultăţile posibile "inteligenţă", "sex", "bani", "responsabilităţi" samd, pe care le conjugă la "el"! Şi tot aşa.. la infinit..succesiunea de nevoi a fiinţei noastre, impregnante cu dragoste, a dus mai abitir la "sinuciderea cifrei2" ..Aşa cum bine şi cu talent a zis-o Tatiana Stepa.
Doamnă.. a muzicii folk să nu crezi că nu ne este un dor sfâşietor de tine:(

Dragostea noastră mare..deseori exuberantă, se joacă pe Altarul Destinelor mai rău, mult mai rău decât o fac eu cu voi..cu drag.
"Seriosul" , tipologia asta nesuferită...tributar/ă simţirilor noastre, va continua să facă victime colaterale...!Tocmai de aceea, resimt şi eu durerea...ce se prelinge cardiac spre propria-mi fiinţă.
Dedic această postare Ligii Iubiri-Lor Mele. Şi voi începe de această dată cu Mama Dreacu, Andrada, Pandhora, MyEyesOnyou, Fly2Sky, T.

Asculta mai multe audio Muzica
Nu vă panicaţi(ca mine), am zis! La un subiect aşa.. ancorat, m-am simtit dator pentru Geniul Ei....Asta ca să nu credeţi că nu avem rădăcini:))

86 de comentarii:

  1. ...cand te crezi iubit si iti dai seama ca esti doar indragostit... doar ? meditez

    RăspundețiȘtergere
  2. Într-adevăr, sunt de acord cu tine(nu cred că ar conta dacă nu aş fii de acord)ai punctat foarte bine toate subiectele... :)Nu îmi pasă dacă eşti de acord cu ce spun eu sau nu , ştiu însă că mie îmi face o mare plăcere să te citesc şi să îţi răspund la întrebări.


    Sunt din Maramureş! Sighetu Marmaţiei mai precis.Un rahat de oraş.

    Toate cele bune! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. :)Multumesc pentru dedicatie..foarte interesanta postarea. De acord..doar iubirea intemeiata in primul pe afectiune, dragoste poate fi trainica. Scriam si eu intr-o postare, ca vad dragostea ca un potential energetic diferit al fiecaruia..care apoi este directionat.. catre cineva sau ceva. Spui ca "dragostea, sentimentul de afecţiune pentru cineva sau ceva este un dat"..intrebarea mea este daca ii poti influenta intensitatea..sau este un maxim.."doar atata poate" ?

    RăspundețiȘtergere
  4. :) azi, clipa ..si timpul se opreste..si devine totdeauna :)

    RăspundețiȘtergere
  5. CC Power
    Betia, simtirea, in-dragostirea, iubirea...
    cartelate sau.. cum?
    :)
    Azi, Clipa sau.. pentru totdeauna!?

    Buna si frumoasa mea prietena G imi spunea ieri ca "Lumea nu este decat o scoala pentru intrebari"
    Foarte probabil..ca atat ne duce capul..
    sau ideile (pe traseul dus-intors spre inima)

    RăspundețiȘtergere
  6. fly2sky
    Minunat..intrebat!!
    -Daca ii poti influenta Intensitatea dragostei..sau este un maxim.."doar atata poate"??
    Pfuu...greu, stai sa ma concentrez:))
    -mostenire genetica buna..
    intretinuta prin valori autentice
    -credinta strong(fara dezamagiri..deseori aparute in urma iluziilor confectionate "la greu")
    -credinta in dragostea lui, sa incline mai mult spre spirit decat spre fapta(altfel o va sfecli..si greu "va scoate camasa")
    -dar si o anume gingasie sufleteasca pe care o ai.. daca iti plac lucrurile cu adevarat frumoase(normal ca aici intra si sexul "el"fiind gadilat de o libertate si o decenta aparte in contextul aplicarii si aparitiei necesitatii,a gratificatiei etc):))
    *Deci!
    Dragostea pentru cineva se manifesta in "acel" fel pentru ca "elementul" ATAT POATE!
    A se citi obtuz!(Era sa zic roman, da hai ca nu zic:))
    Concluzia e una fireasca:Da! sentimentul poate creste usor in intensitate, de asemenea el se poate mentine la nivelul initial. Dar iti trebuiesc 2(Doi)ai dracu' de constienti si de frumosi, ce stiu sa inoate impotriva curentului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc Sandra.
    Dar sa stii ca daca te-ai fi hotarat sa te muti in Giurgiu, te-as fi ucis..pe premisa sa scapi de Sighetul tau:)
    Giurgiu este minunat, e curat iar orice altceva lipseste cu desavarsire(adica ceva viu).
    Aici mortu' e-n miscare permanenta!

    RăspundețiȘtergere
  8. multumesc pentru dedicatie J.:)
    am citit si recitit ce ai scris tu....lucid si pertinent....
    nu stiu daca cea care vorbeste in postul tau e experienta personala sau nu...si probabil nici nu ar fi relevant de stiut...
    sunt definitiv de acord cu tine cand spui ca''...sentimentele proaspete, pertinente, năvalnice şi autentice simţite pentru persoana de sex opus dispar la un moment dat sau se comută spre "Altceva"...''
    sau spre altcineva...zic eu...
    si dragostea,iubirea,indragostirea ca orice alta traire sau fenomen sau....cu s-o mai numi el are un ciclu...identic cu cel din natura....si nu o sa spun aici se naste,traieste,moare....ar fi prea simplu....
    o sa spun doar ca,avand sansa sa iubim cu adevarat macar o data in viata....daca suntem printre norocosi....atunci...am gasit nirvana....doar ca nu poti trai in nirvana toata viata....
    stii de ce?pentru ca suntem facuti din carne...si...chiar daca exista''anima''....care ne isufleteste trairile....la un moment dat...picioarele ne coboara pe pamant,capul iese din nori...si?ce ne ramane....amintirea unei iubiri care iti usuca buzele...sau...cu putina intelepciunea...tandretea uneori jucausa,serioasa,emotionanta...dar fara buze arse,fara fluturi in stomac...
    sau...o alta emotie...in alta parte....
    eu cred cu tarie ca iubesti cu adevarat o data in viata....
    de indragostit de indragostesti mai mult mai putin sau chiar de tot....pt ca simti nevoia unui partener pentru fiecare etapa a vietii...
    eu spun ca in mine exista cate o femeie pentru fiecare barbat pe care il vrau in viata mea...
    dar asta e alta poveste...
    cred ca am reusit sa fiu total incoerenta....si nici macar nu m-am straduit...mi-a iesit din prima :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Naturaletea..te-a absolvit pandi:))))
    Adevarat ce..ai consemnat insa..e de datoria noastra sa invatam odata si odata ceva din Corul Istoric al dezamagirilor.
    Cat despre iubit in ..viata..o faci de cate ori poti.
    Adica daca nu iesi cu motorul(inocenta)rablagit/a
    o poti face la fel de bine(autentic/cu tarie)!
    Ai ca am fost eu..coerent. Am scapat:))

    RăspundețiȘtergere
  10. si nici nu te-ai starduit...ti-a iesit din prima:)
    stii ce am observat eu la tine J.?
    ca ai o mare capacitate de a intelege oamenii....chiar daca uneori ii im(prosti)cu noroi...dar ai si o mai mare capacitate in a le intelege pe femei....
    asta oare pentru ca''femeiea nu e om''asa cum spunea Descartes?:)
    glumesc...cred :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Pandi:))))
    Ce ai cu mine:))
    E ceva "sambure"..te-ai prins da' io.. ma certam cu randuielile societatii care-i trage pe indivizi dupa Ea, si nicidecum cu feelingul tau acut si profund:)
    Ce vrei..daca Cineva ne impinge sa traim impreuna..trebuie sa vorbesc, sa transmit nu-i asa:)

    RăspundețiȘtergere
  12. ahhh...nu pot sa cred...cat pot fi de talentata :D
    si da....asa-i...cum zici tu :)

    RăspundețiȘtergere
  13. traieste azi, clipa ..si timpul se opreste..si devine totdeauna...
    da e nevoie de 2..si de un flux de afectiune in ambele sensuri..magicul 2 :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc pentru butoiul asta de buna-dispozitie din dupa-amiaza asta..,in care m-ai aruncat..sa plutesc pe valurile facute de tine:))

    RăspundețiȘtergere
  15. sa inteleg ca stii sa faci pluta.... :D

    RăspundețiȘtergere
  16. Am colac de salvare cat si cu un borcan mic langa..,cu niste rechini in formare. Cand vreau sa ma mai sperii..il agit:))
    Aia sunt rechinasi de giurgiu..pe cat de mici..pe atat de piscatori:))

    RăspundețiȘtergere
  17. fly2sky..
    e intre sublim si realitate. Si intre credinta si hazard!
    Fie ca Intelepciunea sa iasa din groapa
    făcătorilor de vieţi!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Iubire.... subiect fara de sfarsit pe care l-au cantat toti trubadurii si l-au notat in scrierile lor toti, inclusiv Descartes care spunea ca sufletul (de unde porneste sentimentul) este situat in glanda pineala. Suntem ceea ce se numeste (in limbajul psihologic) animale afective. Nu putem trai fara iubire. "Nu cerceta aceste legi...", citat ce spune totul. Iubirea se simte si, de vorbim prea mult de ea, ii dam prea mare importanta si facem sa sunt ca o.... oricine. Ca vrem sau ca nu vrem suntem loviti cateodata de ea si sufletele alese o simt o data si cu asta raman pentru restul vietii, in timp ce noi, superficialii avem zeci, sute de experiente din care credem ca ne-am ales cu iubirea vietii. Nu stiu ce e mai presus: iubirea sau dragostea, desi vad dragostea ca pe un ideal, iar iubirea ca pe ceva gen "must have". Indiferent sub ce forma apare, ea ne infrumuseteaza viata si ne aduc acea serotonina in organism de care avem nevoie sa fim fericiti. Cateodata ne face sa suferim, dar ce-ar fi viata fara un pic de amaraciune? Nu cumva ne-am plictisi de fericire si-ar fi prea multe sinucideri? Cineva spunea (era femeie, dar atribui oricui, indiferent de sex cuvintele):"Noi am dori sa traim iubirea nu sa emitem teorii despre ea". Qed! I'm back! :)

    RăspundețiȘtergere
  19. scrii interesant, si am observat ca dezbati mult problema iubirii. dar in unul din articolele anterioare spuneai ca esti satul de "conceptii, principii, idei" sau fel de fel de definitii date acestui sentiment. intrebarea mea e urmatoarea..tu oare nu faci acelasi lucru? incerci sa definesti o emotie prin prisma propriei tale experiente. sa fim seriosi, obiectivitatea nu exista, si in definitiv realitatea e relativa la fiecare persoana.

    RăspundețiȘtergere
  20. Bine te-ai intors..QED
    Interesant! La tine acolo sunt "animale afective"?
    Ma mut la tine, ma infiezi? Pentru ca aici la Giurgiu sunt numai "animale politice".
    Crede-ma...Sa faci "cum vreau eu" inseamna politica(Razboiul gustului P.Sollers).
    Sa nu cercetez aceste legi? Foarte adevarat!
    Cele mai multe "vorbe de duh" sunt incredintate
    componentilor societatilor..a maselor(sa mai fac o traducere,nu:))!
    Adica "ocupatilor","preocupatilor"!!!
    Badea a facut scurta la gura..si degeaba:)
    QED
    Asa cum tu ai invatat ce rol are serotonina, asa pe altii nu-i intereseaza ca ea.. aduce "fericirea" in organism. Sunt tristi..rai si ca ar afla de ea..dar si fara ea.
    Acest "pui" gras de Indiferenta/Ignoranta cu siguranta va ajunge OBEZ nesatul/nemultumit.
    Inca..spui de emis teorii!
    Eu in 650 de ani de existenta n-am vazut si auzit nimic clar si concret in sensul asta.A inceput ceva acum glamourous..dar slabut.
    Asa ca ramanem la ce avem visari/strategii/interese/planuri/acuplari/cumulari haotice de carpe diem..cu popa in coada...renegat si ala.
    Nu te contrazic..deloc!..Dar de atatea Re-sentimente, cred ca o sa rabufneasca de tot spatiul asta social..umflat cu pompa..pare-se a lui Ceausescu:)
    Multami de opinare, de contra-atac:)

    RăspundețiȘtergere
  21. Da Amélie..
    Dar tot eu astazi(trebuia sa fi f.atenta) spuneam parafrazand ca.."Lumea nu este decat o scoala pentru intrebari".
    Trebuie intai sa faci scoala scolii pe care au facuto(sic) predecesorii..adica cei care isi dau cu parerea/fapta in stanga si-n dreapta si nu-si mai incap in piele de "actionari":)
    In iubire nu poti vorbi de obiectivitate. Poate de naturalete in contrast cu falsul pe care..nu prea poti sa-l dibui.
    Pentru asta iti trebuie niste facultati interioare. Culmea si astea au taxa, de intelepciune! Ai vazut cum arata asta?
    Corolarul..imbie..te imbie..draga Amélie
    la moderatie.
    Am eu impresia dar cam te grabesti. In iubire in general.. trebuie sa stai in banca ta..sau sa visezi, ori cum am zis la acea..facultate. Sper ca ti-am fost de folos.
    O seara relaxanta

    RăspundețiȘtergere
  22. Nu vorbeam in iubire despre obiectivitate, ci de felul cum inceri chiar si tu sa o tratezi sau sa o definesti. Si gandurile care le presari acum pe pixelii ecranului nu sunt altceva decat o alta "lectie" pe care o predai din propriile tale trairi si conceptii. Cu sau fara spusele lumii despre ideal, iubire, dragoste sau alte sentimente nobile, oricum fiinta umana e capabila sa nutreasca emotii care sa nu fie decat teoretic similare cu ceea ce simt cei din jur. Poti spune ca exista acea senzatie de caldura, ca te imbie la acte gingase, dar niciodata nu vom stii cu adevarat ce SIMTE celalalt, chimic, psihic, fizic, sau din orice punct de vedere vrei sa o iei. Iubirea, nu e teoretica. Ai dreptate, trebuie visata (ma grabesc in ce sens?) Ceea ce ma nedumireste e putina ta contradictie. In definitiv esti pro sau contra iubirii, sau fara de lumea asta total degradata in care supravietuim? (traim e prea mult spus)

    O seara frumoasa si tie.

    RăspundețiȘtergere
  23. Amélie
    Teorii, principii, baze, perceptii...cum le separi, cum le ierahizezi sau ma rog cum le asezi?
    In ordine alfabetica sau a prioritatilor fiecaruia.
    Am inteles. Dar crede-ma ca iubirea nu ca e teoretica, dar nu e un fals, sau o iluzie in urma careia devii mai prost decat erai inainte. Sau ca sa scapi..aruncand banii in joc sau mai rau ca vrei sa faci "ceva/cineva""din iubire"!?
    Iubirea e tot ce nu s-a putut.. in zeci de miliarde de cazuri(UMANE), iar tu vii cu lamuriri!! Sunt bine primite, in orice caz!
    Daca la mine ai gasit nedumiriri..e perfect:).
    Despre ultima paranteza(spumoasa si ea)...la pranz revin cu adaugirile necesare!

    RăspundețiȘtergere
  24. "Sunt inima pe care n-ai sfaramat-o inca,


    Sunt valul cald care n-a atins niciodata trupul tau


    Sunt...


    Lutul pe care mainile tale nu l-au modelat niciodata,


    Sunt un drum pe care tu n-ai indraznit sa mergi inca...


    Sunt...


    O lacrima pe care ai strivit-o intre gene


    ...dar pe care inca n-ai plans-o


    Sunt vinul dulce si imbatator pe care inca nu l-ai gustat...


    Sunt


    Pumnul de nisip pe care nu l-ai risipit inca


    Sunt amintirea pe care nu ti-ai amintit-o inca


    Durerea pe care n-ai simtit-o inca...


    Sunt...


    Raspunsul pe care l-ai primit


    la intrebarea pe care nu ti-ai pus-o niciodata


    Sunt gandul care ti-a strafulgerat prin minte


    si te-a lasat trist si confuz


    Sunt arsura dulce a biciului iubirii...


    pe care tu nu l-ai simtit inca


    Sunt rosul aprins si navalnic din sangele tau


    Sunt eu....toate acestea iti sunt....doar eu...


    Cine imi esti tu?!"

    ..............................................
    Nu raman datoare niciodata.Thank you

    RăspundețiȘtergere
  25. :) Te pricepi sa rasucesti cuvinte dar tot nu mi-ai raspuns la intrebare. Again, nu am vrut sa stiu ce este iubirea, o simt si eu, ii pot da propria mea definitie. Pe de alta parte oberv ca tu o tratezi ca pe o cautare. De ce? E un intreg proces pe care trebuie sa il privesti cap-coada, nu doar rezultatele sau defectele. In orice caz eu una sunt satula de lumea din zilele noastre tocmai din cauza superficialitatii lor infantile. Toti cred ca STIU exact ce e iubirea, mai ales pustimea de 12 ani care au trecut deja la etape mult mai... "evoluate" :-j

    RăspundețiȘtergere
  26. @Amélie
    Ceea ce trebuie sa intelegi tu despre Iubire este ca "majoritarii..regula-torii" de langa tine ...croiesc "drumuri" atitudini de urmat si pentru Ceilalti...in timp ce Tu esti doar o "egoista" ce astepti...si lasi lucrurile in voia soartei. Poate poate..ajunge si la tine.."partea pozitiva".
    Sfatul meu:
    nu te baga in domeniul "funiilor caselor spanzuratului"..pentru ca s-ar putea sa iti bagi in pamant vreo ruda pe acest considerent, live.., acelasi de fapt:)
    Lasa-i macar pe inititati sa se inece, nu mai propovadui si tu sinuciderea entuziasmanta:)
    Daca ai inteles ceva..ma duc sa caut un Herder:)

    RăspundețiȘtergere
  27. Am plecat din Giurgiu la mare si am vazut animale afective, plus ca prietena mea cea mai buna locuieste acolo si chiar e ok. Ai tu ce ai cu orasul ala. Raule. M-am plimbat prin "Alei" si m-au mancat tantarii... In rest, super. N-am avut timp de faleza, bausem o bere si trebuia sa mergem cu masina, cica era departe. In rest, mi-a placut. Prajiturile sunt mai scumpe decat la Bucuresti. Fa ceva sa le ieftiniti. Scuze pt oftopic asta, dar n-am putut rezista la comparatia ta :P Take care, vesnic indragostitule de... iubire!

    RăspundețiȘtergere
  28. a iubi iubire...si eu te iubesc....dincolo de masca ta...iti iubesc mintea pe care as vrea-o...pierduta....:)
    restul sunt doar senzatii date de terminatii nervoase :)

    RăspundețiȘtergere
  29. Cred că lumea(ceilalți) se împarte în două mari categorii: cei ce iubesc pentru a trăi, și cei pur și simplu incapabili de iubire. Primii sunt „nebunii” ce se opun mersului lumii întotdeauna și dintotdeauna dictat de ceilalți, cei ce se sacrifică și îmbrățișează suferința, în loc să fugă ca de dracu de ea; ceilalți în fuga lor nu realizează că doar spre dracu se îndreaptă. Incapabilii de iubire se refugiază, pt a uita de corvoada propriei lor existențe, în orice altceva, nefăcând altceva decât să înlocuiască cu crase ilozionări iubirea. Nu știu cu ce se va schimba acestă lume dacă ne vom salva existențele pe Marte, mai bine am crea un Minister al Iubirii și am face exporturi cu vise, căci în definitiv cui datorăm ceva cu adevărat pe această lume? Dacă m-ar fi întrebat cineva, aș spune că mai bine am rămâne copii perpetuum, nu văd folosul maturizării. Sau poate maturizarea e proba pe care o avem de trecut pe lumea acesta pentru a ne da măsura sufletului? E oare atunci de mirare faptul că mai toți „maturii” sunt ignoranți?
    Incapabilii de iubire, deci, își dau măsura sufletească, fug spre maturitate, când de fapt nu observă că fug de copilărie. Au nevoie de ordine, de siguranță, de recunoaștere, de libertate întru arbitrar, întru nelegiuire, se confundă ușor între ei, și nu ajung niciodată liberi. De ce tind ei să acapareze lumea? Poate că lumea chiar e opera unui Dumnezeu rău, creator, iar Dumnezeul bun nu se arată decât în contra acestuia, în contra lumii. Acest lucru înțeles de Iisus Christos, semnifică iubirea: cei capabili de iubire, nu aderă la lume, ei doar o iubesc.Iubirea conservă lumea, iubirea conferă libertate, adevărata libertate.Cel ce iubește, nu acum, nu pe unul singur sau mai mulți, ci ca misiune în viață, e singurul ce poate spune că are conștiință și că gândește, e singurul ce poate pătrunde sensurile vorbelor și cuvintelor, e o autoritate, căci ceea ce el face e să dea libertate de destin celorlalți, oricât de orbi, ignoranți, incapabili sau ingrați ar fi. Pentru acesta nu există soluția iadului, căci iadul e doar o șansă.

    RăspundețiȘtergere
  30. da...da...
    imi plac oamenii care nu sunt pur si simplu normali(banali)...si cred ca e ma bine asa pt ca pana si freud spunea ca normalitatea e o fictiune ideala....

    RăspundețiȘtergere
  31. Am revenit si parca ceva nu e cum am lasat. Joker nu mai glumeste, e profund. Si parca putin mai usor de citit. E de bine.

    RăspundețiȘtergere
  32. @Amélie
    Imi zici din top?Cum ca's fachiru'...fara foc?
    "Te pricepi sa rasucesti cuvinte" ???
    Dragul meu copil
    Ce vezi(la mine)nu sunt"cuvinte"
    Cele la care faci referinta tu.. sunt acelea ce le vei rosti la Primarie in 2014!(hai15)!
    Cu alte cuvinte(na..:))soarta!)...iti asemuiesc cele mai pertinente si dureroase argumente(ale speciei) in..deslusirea Mariei sale Subiectul.. iar, tu mai iei oficial la misto!!!
    Pfuuhh....de ce am eu certitudinea ca te cunosc!?:)
    @QED
    Depinde pe ce vrei sa-ti comuti concentratia..de relevanta. Nihilistii oricum jubileaza pe sistemul imbratisat f.bine de Amélie, fana si ea inraita a dictonului ca un avant "Totul e relativ"!!!
    Super tare QED.., sa vii in Giurgiu si sa pleci cu miros de prajitura!
    Asta e idealul. NorocoasO!

    @MyEyesOnyou
    Ma onoreaza:)
    Insa cum sa-ti sfarm eu??..inima! Uite-te putin la..configuratia mea!
    Chiar si "arsura dulce a biciului iubirii..." si tot n-am sa-ti sfasii inima si n-am sa te indemn sa te consumi..asa..pentru orice:)

    @The Women
    Crede-ma ca mi se facu-se dor de tine!!
    Eu as spune..totusi sa nu politizam ceea ce este deja!!
    " exporturi cu vise pe Marte" sau..
    "am crea un Minister al Iubirii"
    Este f.adevarat ca "mai toți „maturii” sunt ignoranți" dar ai datoria sa nu ajungi ca ei.
    F.frumos spus si de cel ce iubeste..ca este
    "Singurul ce poate spune că are conștiință și că gândește"
    Cui datorăm ceva cu adevărat pe această lume?
    Noua insine! Dar si celor ce si-au pus samanta in iubire.
    Se pare ca avem o problema cu..oferirea unei a doua sanse. Astia sunt mai caposi. Fixismul lor cred ca e greu de lepadat. Ce vrei..sunt si intretinuti de toti ceilalti, majoritarii.
    Ei stiu una si buna! Asta e! Masochismul lor are si forme de..scapare:)

    RăspundețiȘtergere
  33. @Livia..
    Asa cum te-am cunoscut ca Taietor(toare) de frunze..ma steptam sa ma adulmeci mai usor.
    Dar hai, fie.., si-o superficialitate..pe post de parere:)
    Da..ca sunt.. profund..asa de amoru'artei-dialogului asta..,n-ai depistat? Astept s-o faci curand:))

    RăspundețiȘtergere
  34. Ce bine ca acum merge. Imi faceam procese de constiinta ca as fi influentat in vreun fel.... dereglarea din blog :). Ma bucur ca ai reusit sa poti raspunde sau ca raspunsurile au putut aparea. Nu mai continuu pe tema asta ca deja ne lungim si se pierde sensul. Gaseste alta tema. Mereu imi inciti.... constiinta si incerc sa gandesc cand scriu la tine, aici.

    RăspundețiȘtergere
  35. Ah, scuza-mi purtarea. Mi-am iesit din mana, mai mai sa uit ce e ala blog. Imi revin, 2-3 zile de blogareala si gata: redevin taietor(oare) de frunze.

    RăspundețiȘtergere
  36. Bine ai revenit ..pandhora:)
    QED..Multumesc frumos:)
    O noapte frumoasa..plina de simtire:)

    RăspundețiȘtergere
  37. Livia..,daca nu uiti sa-mi opresti si mie cateva!
    Ca eu am doar..radacini:)

    RăspundețiȘtergere
  38. love, love, love! genială postare!

    p.s. te-am adăugat şi eu. eşti binevenit:)

    RăspundețiȘtergere
  39. :)) A fost o cana de cafea spumoasa in dimineata asta alaturata blogului tau. "Mi-a inebunit blogul!" La ce te astepti cand deschizi astfel de subiecte sensibile? Fiecare o sa isi dea cu pararea. Nu cred ca ai inteles totusi unde bateam eu. Sau probabil am gresit eu usa. "Ai un soi de caposenie..parol sa inaintezi ca ..toti STIU ce este.." Pardon! Dar eu tocmai asta nu spuneam. Majoritatea CRED ca stiu ce este. O confunda, se arunca sa spuna sec "te iubesc" doar asa de dragul idilei. Cat despre eu fiind egoista? What's that all about? Din ce context a mai iesit si asta? "iar, tu ma iei oficial la misto!!!Pfuuhh....de ce am eu certitudinea ca te cunosc!?:)" Repet un chicotit. Chiar nu te luam la misto. Nu sunt genu, si daca ar trebui sa apelez la sarcasmul meu tipic, mi-ar trebui destui nervi (in definitiv nu am de ce sa ma stresez pe o astfel de tema, pe un blog :-?? ) Esti prea incordat pe subiect, relaxeaza-te putin. Sincer nu am stat sa citesc ce s-a mai scris pe aici, m-ar durea capul si e prea de dimineata.

    Ma indoiesc ca ma cunosti. :) Desi s-au intamplat si lucruri mai ciudate.

    RăspundețiȘtergere
  40. Amélie
    Cand pe lumea asta(romanesaca)se utilizeaza aceleasi 20de mijloace, ai tendinte sa"te incordezi"! Poate..
    Da ma..da o fac din pasiune.
    Din pasiunea nebunului ce-i place..de-a Soarecele cu Pisica.
    Cand vezi.. ce Pisici mai sunt in viata..mai ca ti vine.. sa schimbi rolurile:))
    Amélie cum ai zis intro prima fraza, da..rasucesc cuvintele..tocmai pentru ca (sa)vad circuitle integrate ale capsoarelor.
    De aceea..tind..sa mergem dracului spre..naturalete si ne-teama!!
    Sa ramanem vreo 50 macar!!
    Ori nu mai zic de ipocrizie, ca aici chiar ma enervez:) O zi frumoasa sa ai copliu:)

    @Şu!
    Cand ma uit la tine..ma rusinez eu!
    Multumesc de binetea entuziasmanta:))

    RăspundețiȘtergere
  41. Joker pot recunoaste un lucru, ai ironie si asta-mi place. Dar crede-ma m-am frustrat si eu cu lumea de mult prea multe ori pana in punctul in care ma intreb frapant : cu ce rost!?? De asta zic.. detaseaza-te putin. Pentru sanatatea ta psihica. Si eu am destule scapari de nervi mai ales catre politica si in special! ipocrizie.. dar n-ai cu cine in zilele noastre. (nu vorbesc doar de Romanie.. ca saraca e o tara frumoasa, pacat ca e populata)

    Merci la fel, o zi placuta (si cat mai racoroasa) :)

    RăspundețiȘtergere
  42. Mulțumesc jocker pentru combinația explozivă de autenticitate și feeling pe care o degaji, dar mai ales pentru non-monotonia cu care ți-ai înarmat sufletul. Cu siguranță că ceilalți îți crează neajunsuri, tocmai fiindcă n-au cum să perceapă, să te perceapă, precum o culoare din afara spectrului luminii. Alexandru Paleologu în „Bunul simț ca paradox” are câteva spuse bine orientate(știi, genul acela de spuse la care te întrebi: cine oare ar mai putea spune așa ceva?):

    „fără o doză de exagerare nu există nici cunoaștere și nici acțiune. Nici știință, nici artă, nici dreptate. Și nici bun-simț.”

    ”un bărbat care nu se lasă prostit de lacrimile și eventual minciunile femeilor prezintă un minus de virilitate.[...] Pentru ei(adevărații, marii amanți) actul erotic e o investigație frenetică în sufletul femeiesc.”

    „mediocritatea omenească vine din penuria sentimentelor, nu din a inteligenței.”

    „ceea ce lumea, în genere, percepe cel mai greu e tocmai evidența.”

    Nu știu de ce, dar am simțit nevoia să împărtășesc aceste lucruri. Am totuși niște nedumeriri, mai mult sau mai puțin: știi iubirea este acea insulă a lui Euthanasius pe care Eminescu a descris-o în Cezara, este locul ferit, izolat de lume, unde iubirea se trăiește în lipsa constrângerilor sociale, acest loc reprezintă încercarea de împlinire adevărată și deplină a omului, este totodată imaginar, scornit, plăsmuit, dar și mântuitor, purificator, catarctic. Este reflexia cea mai apropiată de realitate a propriului nostru sine,dar este din start destinat singurătății, mai precis destinelor unite în singurătate. Deci nu are de-a face cu ce cred alții, cu ce fac alții, cu ce impută alții, toate acestea nu sunt în definitiv decât vorbe goale, pe care singuraticul le ignoră printr-un gest autentic de păstrare a adevărului dincolo de realitate, a iubirii. De ce, așa îmi pare mie, nu ai insula ta, de ce vezi ceva consistent chiar și precum superficialitate la ceilalți? Nu poți sau nu se prea poate să-i înțelegem pe ceilalți, logica lor nu este psihologică, câteodată îmi par setați doar pe modulul de supraviețuire, funcția logică a creierului fiindu-le sistată. Sunt, în sinea lor necercetată, viitorii criminali în masă, viitorii kamikaze ai umanității, pe cât de placizi și relativ inofensivi ne par astăzi. Istoria nu este degeaba sângeroasă... Tu ești, crede-mă, singura persoană pe care o cunosc răzvrătită împotriva „sistemului”, singurul om fidel frumosului cultivat și nelăsat la voia intemperiilor... lumea chiar are nevoie de cei ca tine și de tot ceea ce reprezinți. Te îmbrățișez

    RăspundețiȘtergere
  43. Asa, intorceti iubirea pe fata si pe dos, poate veti ajunge la o concluzie. Cineva spunea, Joker ca esti mai profund. Deci, nu mi-ai raspuns, ce fel de iubire iti doresti? Una banala sau una profunda?

    RăspundețiȘtergere
  44. Iarta-ma Dreamer ca nu-am mai avut timp pana azi. Raspunsul l-am gasit, de fapt raspunsa este..
    -Una visata:) Scuza-ma si tu acuma..dero-garile profunde imi ies mai greu. Si asta o stie prietenameahttp://mascremintelectual.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  45. Draga mea Cititoare The Women..de unde ti-ai procurat Men-o-scopul!?:))
    Analista insufletitor-surprinzatoare-o, o sa incep cu concluzia asupra descrierilor tale.
    MULTUMESC PENTRU ODA DUMNEZEIASCA A LUCIDITATII:)
    (...)
    Cum dracu fratilor..,intr-un timp atat de scurt sa simt/sa cunosc spirite atat de profunde..DOAR FEMEI!??
    E clar:( epoca sau vremea Barbatului..e in cadere libera(a se uita prin case sau parlament)..preaa ocupat cu ce stim NOI TOTI...
    sa continue/sa de-a continuitate "Inceputurilor"..care sunt in putrefactie generalizata si prea mandru in paternalismul lui desantat!!
    "O culoare din afara spectrului luminii"
    Da The Women! cred ca este singurul lucru ce ne-ar putea da forta RE-NASTERII! Si nu ca trebuie sa ne incredem in minuni..ci ca re-evaluarea vietii este una imperios necesara Daca, mai vrem sa traim:sa iubim, sa respectam sau sa iertam viitorul..prezentul cu toate sperantele noastre plantate..in orice!!

    "De ce vezi ceva consistent chiar și precum superficialitate la ceilalți? "
    Suprem,divin sintetizat!!
    De ce?
    Pentru ca mai cred in Omul-frumos, mai cred in Senzualitatea ne-pacatoasa..mai cred in Spiritualitate..dincolo de rebuturile insufletitoare, ce te trag in taramul lor iubit "Confuzia" sau "Reaua Credinta" locul unde "cineva-ul" nu va mai putea inalta nimic...intru Iubirea Adevarata Neconditionata!
    De asemenea mai cred.. ca se poate trece peste "Pragul Mortii Moderne", locul unde "majoritarii" asa cum bine ai simtit sunt:
    "setați doar pe modulul de supraviețuire si funcția logică a creierului fiindu-le sistată"
    Asa cum gandeste/iubeste Cealalta Jumatate a Mea de Lume Andrada, asa.. eu..........
    "Cine sunt? Depinde, de cel care ma priveste."
    "Multumescul" trebuie..reinventat:)La munca!:)
    Te imbratisez si eu cu toata dragostea The Women

    RăspundețiȘtergere
  46. Dar nu asta iti doresti? Femei? Nu asta visezi? O iubire visata, traita in vis... Ce te faci cu realitatea?

    RăspundețiȘtergere
  47. O las sa-si faca de cap Dreamer sa se macheze, sa se pudreze..si dupa.. deschid trierea, preselectia. Inevitabil va ramane naturalul, inocenta...eternitatea.
    Tu te risipesti in 4 zari odata cu ivirea zorilor(sau norilor) si te daruiesti fericirii cu orice prilej ivit adus de hazard? Sau scoti "cel mai bun"din primul om gasit in cale la servici sau la plimbare?:))
    Daca este asa.. da-mi un semn!

    RăspundețiȘtergere
  48. Sa visez femei?
    Da! Barbatii sunt previzibili..
    Si din cauza asta(majora)...cineva, se preocupa prea tare de soarta lor:))
    Ghici cine? Dreamer

    RăspundețiȘtergere
  49. fiecare cântăreşte exact atât cât a iubit.

    are you blushing, my darling?

    /ţi-am răspuns la mine pe pagină/

    RăspundețiȘtergere
  50. oooh, Doamne, n-am vrut asta:))

    RăspundețiȘtergere
  51. Eu nu ma risipesc!

    Cu uimire constat ca oferi dedicatii muzicale romantice. Hei, ce ai patit? Sau ce ascunzi?

    RăspundețiȘtergere
  52. Ce ascund Dreamer??
    :))))inima!Am auzit ca vor UNIi sa faca gratar
    si de aceea...i-am facut centura de castitate:)

    RăspundețiȘtergere
  53. Frumoase piesele:)..ma bucur ca se mai asculta si asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  54. Tatiana Stepa. Dmnezeule ce voce magnifica si cata nedreptate. Tatiana... tutusi iubirea este ceea ce conteaza. Restul sunt doar vanitati.

    RăspundețiȘtergere
  55. am impresia vaga ca ne cunoastem si mai am impresia ca n-am nicio impresie vaga.

    RăspundețiȘtergere
  56. Buna stimate Joker. Spuneai ca sunt impermeabila la subiect (iubire?) As vrea eu :)) De fapt nu prea.. Trebuie doar privit mai obiectiv uneori altfel te pierzi in tragisme tipic umane. Ce se intampla in 2033? :)) O recalculare a apocalipsei? Deja e prezenta de fiecare data cand ma uit pe geam. (mi-a spus recent o persoana inteleapta: karma e doar un cuvant, importanta e semnificatia lui pentru persoana; am deviat putin stiu :-" )

    O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  57. Mulţumesc pentru comentariu, bine ai venit în Trancyberianul meu. Citind ultimul tău post... Văd că faci un soi de departajare între dragoste şi iubire. Bănuiesc (cu bătaie spre convingere) că e subiectivă. Strict lingvistic, sunt sinonime, ba chiar şi etimologic, ambele de rădăcină slavă (divagând puţin, mi se pare normal, slavii fiind popoare pasionale...). Spui că omul se naşte cu capacitatea de a-şi manifesta dragostea, iar iubirea vine şi vulgarizează, apoi revii şi spui că împlineşte. Bănuiesc că în acest caz îţi trecea prin cap celălalt cuvânt de fapt, sex, care nu e decât o altă faţetă a aceluiaşi complex de trăiri numit dragoste. Mergând mai departe şi răsfoind uşurel şi comentariile, mi se pare că şi tu cazi în capcana dorinţei de a face categorii în funcţie de apartenenţa la sex. Femei, bărbaţi... Te mirai printr-un comentariu că sunt femei care gândesc, care analizează. Are vreo importanţă apartenenţa la vreun sex când vine vorba despre gândire ? Pe blogul meu mă întrebai de ce printre limitele umane nu e şi iubirea, pentru a fi depăşită. Iubirea nu e o limită. Ca şi arta, e o cheie pentru înţelegerea lumii, una mai metaforică, alta mai plastică, alta mai colorată, alta mai senzuală. Iubirea/dragostea nu poate fi niciodată limită, ci deschidere. Pe de altă parte, văd nişte calităţi puse la zid, cum ar fi inteligenţa în raport cu dragostea. Sper că nu faci parte dintre cei care exclud iubirea/iubirile inteligente sau pun în opoziţie inteligenţa cu iubirea. Şi în final (fiindcă da, ai dreptate, despre tema asta s-a scris mult şi se va mai scrie probabil şi mai mult) aş spune că şi iubirea/dragostea e o cale de a-ţi desăvârşi spiritualitatea şi asta e mai important decât să vedem cine a stabilit mai multe limite, femeia sau bărbatul, sau ce se întâmplă cu cei care-şi pierd iubirea sau cad spectaculos în superficialitate.

    RăspundețiȘtergere
  58. A! Deci ai o inima...
    Daca ar fi sa-ti alegi o alta imagine care sa te reprezinte, care ar fi aceea?

    RăspundețiȘtergere
  59. Mai postezi si tu ceva? :) Hai, urneste-te. Incita-ne intelectele. ;)

    RăspundețiȘtergere
  60. chiar e urat sa fii confundat, nu? mai ales ca pe persoana cu care te am confundat o cunosc destul de bine

    RăspundețiȘtergere
  61. citesc foarte mult ediade si drumes ..poate si d.asta.
    dar in esenta toate vin din mine, nu le.as putea nu.mi metode, sunt sentimente pe care eu le transform in randuri, cateodata chinuite. daca ai sa intelegi ce vreu sa spun. :)

    RăspundețiȘtergere
  62. @Vocea-de-departe
    Lingvistic sau etimologic dragostea sau iubirea sunt ele intr-adevar sinonime..numai ca aceasta cultura pretentioasa relationala le-a departajat. Iubirea da forma dorita, dezirabila..mofturoasa pentru o buna parte a populatiei, iar dragostea se manifesta si ea.. saraca..in functie de limite, cunostinte sau pretentii:)
    Cand am dat iubirii valente posibile vulgare, i le-am dat firesti..pentru ca sta in natura noastra..animalicul sa ne depaseasca forma civilizata sau culturala aleasa, voluntar deci sau involuntar, putem fi depasiti aici.
    Normal ca Iubirea vine si ¨implineste¨, n-am gresit cu nimic, numai ca..nu vine la oricine. La orice visator sau truditor al inteligentei.
    2 N-am cum sa cad in capcana¨categoriilor¨.
    Tendintele, nuantele daca vrei, sunt clare DISTINCTE intre cele doua sexe
    ¨Când vine vorba despre gândire¨..Da! Strategiile....de obtinere..prioritatile,
    sunt diferite ca timp, imagine..sau relevanta.
    3 Nu pun la zid si nu ¨exclud iubirea/iubirile inteligente sau pun în opoziţie inteligenţa cu iubirea¨. Dar observ f.bine care este ¨regula¨in acest caz. ¨Interesul¨ inteligentei ...saracirea emotionala PREDOMINA.
    Stiu e greu de sesizat:), dar asa este!
    Desavarsirea ori imbratisarea spiritualitatii..raman in continuare...rudele vitrege..si nerecunoscute ale individului, cuplului sau... dezideratului acestora.

    RăspundețiȘtergere
  63. Hmmm, de fiecare dată am spus că teme din astea deschid cutia Pandorei. 1. Iubirea şi vulgaritatea se exclud prin excelenţă. Nu poate fi vulgar (trivial, josnic, grosolan sau comun) un sentiment care tocmai, saltă individul din starea lui obişnuită. Sau măcar i-o alterează.
    2. Animalicul din noi ? Nu văd de ce anexezi un sens peiorativ acestei noţiuni. SUNTEM animale, nişte mamifere mai evoluate, dar asta suntem. Pe urmă, de ce ar fi animalicul un defect ? Sexualitatea unui animal e instinctivă. Ba chiar unele au şi afecte. E ceva normal, nu văd nimic peiorativ aici. Senzualitatea şi sexualitatea umană, la fel, are mii de faţete, nu văd nimic peiorativ aici. Cred că te referi la aspectele extreme, gen bizareriile sexuale, sado-maso şi alte fantezii care mai de care mai bizaroide. Nu mă pasionează aspectul, dar pot să mă obiectivez şi să văd că de fapt reprezintă o exemplificare a imaginaţiei umane. Nu ştiu să existe fantezii sexuale în regnul animal. Sau poate te referi la violenţă, violentare, viol ? Cu astea nu sunt deloc de acord, da, astea ţin de instinct, dar tot nu acuză animalele. Sau animalicul.
    3. (2 la tine) Vorbeşti de strategii şi priorităţi... Mi se pare mie, sau astea sunt noţiuni cam incongruente cu iubirea ? Îmi vine imediat în minte strategia piţipoancei cu dimensiunile standard, călare pe cai mari, cu strategia armată, gata să "atace" obiectivul, "victima" cu stare. Ce legătură are asta cu iubirea ? Zero. Restul aşa-ziselor strategii, imagine, gândire, cultură, mod de exprimare, fantezie, originalitate, aş zice că ţin mai degrabă de desăvârşirea individuală, decât de metodă de utilizat în iubire.
    4. (3 la tine) Inteligenţa sărăceşte emoţia ? Nu doar că nu e greu de sesizat ce vrei să spui, dar lasă-le naibii baltă de clişee. Dacă te-am bănuit când ai început să vorbeşti de "animalic" de moralism, acuma tind să te bănuiesc de abandon în faţa clişeelor. Iubirile inteligente sunt cele mai rare, dar şi cele mai spectaculoase, mai profunde şi da, cu adevărat cel mai greu de sesizat. Fiindcă din afară, se vede incomplet şi în cel mai bun caz ciudat.
    5. Îmbrăţişarea spiritualităţii e opţională. Sunt unii (mulţi) pentru care iubirea/dragostea e o nebunie trecătoare, un fel de maladie infecţioasă pe care e mai bine s-o faci o dată, ca să scapi. Sunt alţii (cei mai mulţi) pentru care se confundă cu sexul. Sunt în fine alţii, care includ spiritualitate şi gândire în tot ceea ce trăiesc, recte şi în iubire. Da, e o rudă nerecunoscută, un deziderat, fiindcă oamenii sunt comozi. ("Ce să-mi mai bat capul şi-n iubire, mi-ajung alelalte"...) Dar nu toţi.
    PS. Ca să închei în notă comică, fiindcă tot îţi plac categoriile, nu se spune degeaba că femeile vorbesc mult. Iată dovada. Dacă femeia aia mai e şi filolog, e şi mai grav... :) A bon entendeur, salut !

    RăspundețiȘtergere
  64. Eu văd „problema” dragostei(=iubire) ca având o unică cheie de dezlegare: a fi sau a nu fi îndrăgostit. Comportamentul uman în îndrăgostire, se știe, este generalizabil, însă, probabil că aici este paradoxul pe care îl prezinți jocker, a te îndrăgosti devine o problemă atunci când ceva pare că anulează „magia”, naturalul, trăirea frumoasă. E oare atât de simplu să te îndrăgostești, necesită această trăire specială anumiți „catalizatori”, anumite fundamente umane, sau este un „pur și simplu” dincolo de explicații particulare? Am convingerea că a ști să iubești este un privilegiu pentru oameni cu adevărat deosebiți, de ceilalți. Un om care „știe” ce este iubirea nu se lasă înșelat de aparențe, fiindcă acesta vine deja dotat cu o capacitate de a oferi întâietate binelui în fața a orice. „Mașinuțele” de rigoare ne zic să ne urmărim propriul interes și niciodată nu pricep că a vrea binele este principalul interes al nostru, căci „plăcerea oamenilor mari e să facă oamenii fericiți”(Pascal). Acestea sunt adevăratele fundamente pe care se așează iubirea, iar dragostea, care este o pornire pur egoistă, capătă sens numai prin aceste fundamente, altfel este un simțământ în van al celor care o târăsc prin noroi.

    RăspundețiȘtergere
  65. Cu deosebita si reconfortanta placere
    Voce-de-departe...
    am savurat structurarea gandurilor tale in urma ravasirii subiectelor noastre:)
    Vezi tu, ca ¨femeie care vorbesti mult¨...este impresionant, eu(unul)deja m-am gandit la casatorie:))
    Inchid paranteza asta mai putin reusita..transmitandu-ti ca sunt in mare si splendoare parte de acord cu tine. Neconcordantele noastre, au survenit pe alocuri..insa ele sunt normale... de a fi luate ca interpretarii proprii, pentru fiecare dintre noi. De exemplu, n-am cum sa fiu de alta parere in cazul sexualitatii. Ei ii este asociata vulgaritatea...peiorativul.., dar nu si prostia da!!..Sau tentatia cretina a rigiditatii:)
    Voce din departari....
    multumesc mult pentru ODA-LUCIDITATii
    ¨Sunt unii (mulţi) pentru care iubirea/dragostea e o nebunie trecătoare, un fel de maladie infecţioasă pe care e mai bine s-o faci o dată, ca să scapi¨
    A apropo si eu sunt comod(din pacate)cred, la capitolul asta, insa cele insusite si practicate..mi le activez..pe turbo-reactie ori de cate ori..Maria sa Hazardul o cere.
    Te salut si eu..imbratisandu-te cald:)

    RăspundețiȘtergere
  66. Aparitia asta a ta The Women incepe sa-mi dea fiorzi:)
    Asa este. Sa te mentii la un ACELASI nivel cu persoana iubita..trebuiesc activate acele ¨sisteme aprofundate¨anumiti„catalizatori”, cum bine ai zis ¨anumite fundamente umane¨, sau este un „pur și simplu” dincolo de explicații particulare!!!!!!!!
    MAGNIFIC ai incheiat! Da! Pentru asta trebuie sa fii in apropierea lui Dumnezeu...sa ai o relatie foarte curata cu sufletul/inima ta!

    Inca o replica plina de intelepciune:
    ¨Să iubești este un privilegiu pentru oameni cu adevărat deosebiți, de ceilalți. Un om care „știe” ce este iubirea nu se lasă înșelat de aparențe, fiindcă acesta vine deja dotat cu o capacitate de a oferi întâietate binelui în fața a orice¨Superlativ! Se numeste Iubire..de sec 21
    Asae! Totul prinde sens..prin aceste fundamente!!!!
    Multumesc Women..pentru aparitiile pline de lumina...pentru sufletul meu. Iar de data asta...simt, ca...suntem impreuna...de mai mult timp, dar nu stim:)

    RăspundețiȘtergere
  67. Mai am de făcut o precizare. Din punct de vedere științific, chiar logic, dragostea, ca sentiment puternic și statornic, este un mister, ce nu poate fi elucidat printr-o explicație rațională. Și contrar aparențelor este un sentiment nu tocmai specific uman, acesta manifestându-se, fără explicații în prealabil, la orice vietate. Cum putem explica comportamentul unui animal față de un om de ai oferi acestuia din urmă porția sa de mâncare, sacrificând astfel resursele precare pe care le are? Nicicum. Pur și simplu asistăm la un miracol care face această lume cu adevărat frumoasă. Ai mare dreptate jocker când spui că predomină sărăcirea emoțională odată cu „interesele” inteligenței, căci cu ce ar fi altfel acestă lume dacă ar funcționa doar în baza comportamentelor raționale? Această gratuitate a iubirii revelează poate însăși gratuitatea lumii și a vieții, tocmai prin aceasta arătându-și primordialitatea față de orice funcționalitate logico-mecanică. Kant considera că doar ființele raționale, ajunse la maturitatea deplină pentru a putea lua decizii și a face alegeri raționale, sunt cele ce se pot bucura de drepturi și libertăți, paradoxal excluzând astfel „restul” vietăților de orice fel. Eu cred că instinctul uman conștient de a proteja viața nu vine prin forța raționalului, ci din contră prin forța a ceea ce este profund comun omului cu orice vine în contact: iubirea, fie că aceasta se manifestă deschis, fie că stă în așteptare. Desigur, în acest ultim caz, când iubirea stă în așteptare, deciziile „raționale” încep să capete întâietate. Tragedia este că la unii oameni este posibil ca iubirea să nu se declanșeze, din cauze diverse, iar astfel apare pe lume paradoxul răului rațional. Căci pare a fi mult mai „rațional” să faci rău în multe situații, iar din acest cerc vicios ne salvează adevărul firav ce este atât de greu de observat, că doar iubirea e singura cu adevărat rațională. Deci, în adevăr, nu egoismul este ceea ce avem cu adevărat în vedere, căci din nevoia de iubire apar la om majoritatea complicațiilor și neînțelegerilor, iar rațiunea vine să consoleze omul în singuratatea sa, paradisul pierdut al omului nefiind altceva decât o lume a iubirii. Pentru mine iubirea este o soluție, dacă nu singura și adevărata soluție, la orice problemă și neajuns ale omului. Nu ar fi fost mai bine ca în fața necunoscutului lumii, al vieții, și în fața vitregiilor soartei, oamenii să fi consimțit la iubire, căci sunt ferm convinsă că ura la care se asistă in general este exclusiv din vina noastră, nu din „calculul” vreunei divinități dictatoare. În definitiv îmi pare că deși oricine ar putea consimți la vorbele mele, totuși majoritatea rămân obtuzi, perpetuând o lume în care nu faptele,vorbele sau comportamentele sunt obscene, ci sentimentele, adevăratele simțiri. Oare câți reușesc să fie cu adevărat puternici și să recunoască exact ceea ce sunt, să recunoască în fățărnicie o slăbiciune? Oare uităm că avem doar o singură șansă la a trăi pe acestă lume?

    RăspundețiȘtergere
  68. am revenit din scurta mea vacanta si constat ca nu ai mai postat nimic nimic....:)
    e adevarat...subiectul dragoste-iubire....si comment-urile care il succesd au atractivitatea unui post nou nout:)
    te las sa faci pe mai departe analiza la analiza :)
    kiss

    RăspundețiȘtergere
  69. "[...]F.frumos spus si de cel ce iubeste..ca este
    "Singurul ce poate spune că are conștiință și că gândește[...]"
    spre deosebire de fetitele-power-puffs, iubirea si constiinta si gandirea nu au ce cauta in aceeasi echipa. iubirea prin definitie este un act independent de vointa omului si daca e s-o luam si mistic, tocmai constientizarea lui aduce dupa sine prea-marirea si deci pervertirea constiintei.chiar e indicat sa te feresti "a iubi voit" pt ca asta-i deja un act artificial si sigur n-o sa-ti iasa bine. cred ca prin supra-discutarea acestui subiect se pierde din magia lui [aia care a mai ramas]. *gandind cu voce tare* nu pricep sub nici o forma intrebarile de genu "de ce/cat/cum ma iubesti?"...cel mai frumos iubim cand habar n-avem c-o facem. atunci iubim cel mai sincer, cel mai cu totul, cel-mai-cel. parerea mea.


    p.S: va doresc la toti mult aer conditionat!*hugehug*

    RăspundețiȘtergere
  70. The Women, frumos şi bine punctat elogiu făcut iubirii. Totuşi, nu înţeleg un lucru, la tine şi la Joker. De ce minimalizaţi animalul ? Credeţi sincer că omul e cu ceva mai bun decât celelalte animale ? Mi se pare că nedreptăţiţi animalele. The Women, ai vorbit de renunţare la hrană în favoarea altuia. Adică de sacrificiu, cum înţeleg eu lucrurile. Ai cumva senzaţia că animalele nu fac sacrificii ? Le fac, renunţă la hrana lor pentru pui sau pentru alţi membri ai grupului, pentru femele, pentru masculi şamd. Crezi că sacrificiul e neapărat măsura iubirii ? Există şi o logică a sacrificiului, există sacrificii pornite din raţiune, care n-au nimic de-a face cu iubirea. Pe de altă parte, repet, de ce ar fi iubirea în contradicţie cu raţiunea ? Crezi sau credeţi că e aşa, un fel de fenomen aleatoriu care îi izbeşte pe unii şi pe alţii exclusiv în afara inteligenţei ? Din ce spuneţi voi, subliniaţi că inteligenţa sărăceşte emoţia. Serios ? Atunci te-aş întreba dacă tu crezi că emoţia artistică e o formă de iubire. Dacă da, conform teoriei voastre inteligenţa o sărăceşte. În acest caz, după tine, muzica lui Bach, de exemplu e bună de aruncat la coş, fiind o formă de manifestare a emoţiei artistice prin inteligenţă. Şi cum, după voi inteligenţa distruge emoţia, muzica lui Bach e zero emoţie... Şi exemplele ar putea continua. Iar în complexitatea ei, iubirea de semeni, nu e incongruentă cu inteligenţa, după părerea mea, ci e mult mai puternică, mai vie şi mai spectaculoasă când se întâlnesc. E , grosso modo, diferenţa dintre o iubire comună şi una profundă, la cote tinzând spre unicitate. Dar, repet, e o părere. A mea. N-o impun nimănui.

    RăspundețiȘtergere
  71. Dupa sfaturile primite, cred, Joker, ca ar fi cazul sa si pui in practica. Traieste dragostea!

    RăspundețiȘtergere
  72. „Vocea-de-departe”, în exemplul pe care l-am dat, cu sacrificiul, era tocmai vorba de un animal, o focă, mai precis, care se „îndrăgostise” de cercetătorul care o filma, ajungând să-l hrănească. Cercetătorul în cauză a dat o replică genială, spunând că tot acest comportament, pe care el de ani buni îl tot monitoriza, este totalmente inexplicabil. El nu făcuse absolut nimic să se apropie de foca în cauză, dar probabil ea receptându-l ca nefiind un pericol a început să-l considere chiar un prieten. Mi s-a părut precum un exemplu dat de Dumnezeu, arătându-ne cum iubirea e pur și simplu un miracol.
    Referitor la sacrificiu, este intotdeauna un act in afara ratiunii, a calculului, este dovada de iubire de care avem atata nevoie.
    Muzica lui Bach se asculta cu inima, aceasta trebuie sa tresalte, nu "matematica" din spatele ei. Desigur ca inteligenta conteaza, precum educatia si autoeducatia, dar ele sunt insuficiente, iti dau exemplul suprem: Hitler, Stalin, Lenin, oameni straluciti, ca inteligenta, dar care nu o foloseau pentru scopuri bune, sau crezi ca motivatiile lor "rationale" ii justifica?
    Cred ca nu ai citit cu atentie textul meu, unde spun raspicat ca iubirea este cea cu adevarat rationala, caci vad ratiunea in adevaratul sens al cuvantului ca fiind acea "vointa buna" de care vorbea Kant, altfel nu se poate vorbi de ratiune. Imi pare rau ca mesajul mea a ajuns atat de greu inteles, eu spun ca nu ceea ce cream cu inteligenta are valoare, ci ceea ce vine din "bunatate", care cred ca este cheia adevaratului geniu uman. Talentul nu este ceva fix, poate rasari din strafunduri abisale, pentru a aduce la suprafata dorul de viata, de iubire.
    Spun toate acestea deoarece asistam, suntem educati cu anumite confuzii, care ne incetoseaza vederea, caci niciodata nu este rational a te comporta si a fi rau. Sper sa nu mai judeci la primul impuls caci eu am zis chiar opusul a ceea ce ai inteles. Multumesc pentru abordare, e un lucru bun.

    RăspundețiȘtergere
  73. Pfuaaa...nici n-am timp sa respir in concediul asta!
    Bine replicat The Women!
    Vocea-de-departe deja reflecteaza acum:)

    RăspundețiȘtergere
  74. :) Frumoase comentarii s-au incins..in mare parte sunt de acord cu The Women..si Voce-de-departe are dreptate din punctul ei de vedere..dar n-as sti sa exprim cu atatea cuvinte si cu exemple din filozofie :). In ce priveste emotia si inteligenta..e minunat cand sunt amandoua..cu specificarea doar a prioritatii: emotia, simtirea, dragostea sa primeze, iar ratiunea si inteligenta sa fie doar credinciosi slujitori :).

    RăspundețiȘtergere
  75. Asa sa fie fly2sky.....
    Chiar asa este!! The Women si Vocea..de..departe...au viziunea si amprenta Iubirii. Sufletul tau? ...Si el, este in inima Iubirii. Asculta-l, doar!

    RăspundețiȘtergere
  76. n-am citit comentariile... insa iti recomand, poate chiar iti dedic ceva...

    http://www.youtube.com/watch?v=2pV14WZEvMs

    asta pentru ca ma cutremura de fiecare data tatiana stepa... iar vocea fetei asteia seamana mult...

    multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  77. bai bai ..vreau sa te intreb ceva important.

    RăspundețiȘtergere
  78. Bine te-am regasit, prieten drag! Multumesc din sufletul meu mare pentru aceasta postare pe post de dedicatie.Este foarte placut sa ma intorc din concediu si sa primesc un dar de aceasta valoare. Cat de onorata pot fi avand un loc in Liga iubirilor tale,cat esti tu de sharmant, de aceea roiesc necontenit fetele inteligente pe blogul tau. Imi exprim parerea de bine asupra insuficientei cardiace de care spre bucuria mea se pare ca suferi dar cred ca ti se trage de la munca pe care o prestezi la plug si la coasa.De, ce sa-i faci, dragostea bate-o vina! Ce norocosi suntem noi fiintele umane, pentru ca avem abilitatea de a iubi. Asa, cu bune sau cu rele, eu ii multumesc divinitatii pentru ca mi-a dat darul de a simti iubire pentru oameni. Te iubesc si pe tine my lord si iti doresc o vacanta placuta, asta in cazul in care nu s-a terminat.PS. Era sa uit sa-ti spun ca, mi-a fost dor de sufletul tau(pe care-l pup) si de vorbele tale de duh.

    RăspundețiȘtergere
  79. Hei, pe unde ai disparut? Asteptam articolele tale.

    RăspundețiȘtergere
  80. N-ai anticipat si tu...deloc..precum ca iti simt lipsa...din inima..din Liga...si de pe langa mine. M-as fi luat consistent de tine..insa cum mi esti draga rau....te iert!Stiu ca ai fost la distanta considerabila...de Mama Dreacu...poate chiar inexplicabila...asa ca.. te imbratisez cu drag..de bun venit:)

    RăspundețiȘtergere
  81. inteligenta si bunatatea nu se separa asa,in functie de preferinte.inteligenta trece obligatoriu(sau natural) prin bunatate,iar daca ne ferim sau nu,atunci prin aceasta trecere ne-voita raman doar resturi amestecate cu cine stie ce,la iesirea darurilor.
    The Women-nu ai specificat in exemplul tau,daca acel om eliminase posibilitatea copierii,la animal a comportamentului uman.si aceasta ar fi o posibila proba de iubire,la animal.ce rost are la om copierea comportamentului animal,constant doar de dragul amintirii,nu voi intelege niciodata.
    sunt de acord ca aceea muzica se asculta cu inima care tresalta la simtirea acelor sunete asa apropiate ei.dar "matematica"nu are doar simpla valoare a geniului ci aceasta este "matematica",compunerea pasilor ajutatori de dans care te duc pe tine spre exprimare,nu pe bach caci el a facut-o deja intaia oara cand a compus melodia.de aceea in fata acestor intelignte nu voi ramane doar un simplu fan in adorarea obiectului asa departat mie,ci imi va fi si un prieten apropiat sufletului meu.

    Vocea-de-departe-inteleg foarte bine unde ajungi cu gandul si simtirea cand ne spui de inteligenta in iubirea de semeni,stiu unde poate duce exprimarea in acest sens,atata de draga mie.

    tot nu m-am lamurit la chestia cu sacrificiul,sa zic si eu neconvinsa ca nu e legat de ratiune,calcule,dar totusi ce am vazut eu pana acum,actul sacrificarii e conditionat intotdeauna de ceva,nu reusesc sa cred ca e o nevoie venita din iubire.la fel nu cred ca iubirea e obligata sa ne ofere noua dovezi conditionata de nevoile noastre.hai sa ne unim toti oamenii lipsiti de iubire si sa marim nevoile noastre poate sfanta iubire ne va oferii si noua o dovada miraculoasa.
    un om care stie sa iubeasca nu este acel calare cavaler dotat si deosebit.un om care stie sa iubeasca nu va putea sa-ti spuna niciodata cu adevarat daca stie sa iubeasca.

    Joker-nu Maria sa Hazardul o cere sa activezi pe turbo-reactie."cerinta" exista in tine,si aceasta se activeaza doar o singura data,catva timp dupa nastere. hazardul sau orice alceva nu are nici o cerinta veritabila de adresat.

    RăspundețiȘtergere

Căutati pe acest blog